≫ 

Mesto s impresivnim zgradama je potpuno prazno: Pogledajte kako izgleda najveći grad duhova na svetu

Ordos je najveći i najmoderniji grad duhova na svetu

  • 0
Ordos grad Printskrin Instagram / emma_tran02

Grad Ordos u provinciji Unutrašnja Mongolija je tokom izgradnje nazivan Dubaijem severne Kine, a uprkos najmodernijoj infrastrukturi već nekoliko godina je nenaseljen.

Avetinjski grad napravljen je u najmodernijem stilu. Radi se o potpuno novom gradu projektovanom i sazidanom za milion stanovnika sa pratećom javnom infrastrukturom, administrativnim zgradama, hotelima, sportskim objektima, muzejima i bibliotekama.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Sam M (@sham_melah) on

Ordos, što u prevodu na mongolski znači “palata” smešten je na petlji Žute reke i prostire se na 87.000 kilometara kvadratnih.

Arhitektonski najimpozantniji objekat je Muzej umetnosti i grada Ordosa sa svojom zaobljenom metalnom fasadom i 2.700 kvadrata izložbenog prostora, bez eksponata i bez posetilaca.

Prema podacima vlasti, koji su verovatno preuveličani, danas u Ordosu živi oko 28 hiljada ljudi, tačnije naseljeno je tek naseljeno dva odsto grada. Međutim, opšti utisak ljudi koji su ga posetili jeste da u njemu nema više od nekoliko hiljada stanovnika, stanove je sada nemoguće prodati i po najjeftinijoj ceni, a glavne ulice su često napuštene...

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by 孔祥瑞 (@malloykong) on

Istorija grada započela je pre 20 godina tokom profitabilnog vađenja uglja u rudnicima. Ulagači su brzo počeli da grade stanove sa nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata, a vlada ne može da ubedi ljude da se presele na ovu lokaciju.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Xiran Liu 刘溪然 (@hsijanxox) on

U samo pet godina cena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele da započnu svoj posao grad daje prostor za kancelariju i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli. Takođe, vlasti su organizovale izbor za "Mis sveta " u jednom stadionu sa pokretnim krovom i kapacitetom 50.000 sedećih mesta, ali ni ovaj vid promocije nije doveo do uspeha.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Keiron Fisher (@keiron_fisher) on

Vladine zgrade vredne više od pet milijardi dolara potpuno su neiskorišćene.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Design Experience Series (@designexperienceseries) on

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA