≫ 

Šta ako dobijete koronavirus u inostranstvu - da li bi vam zdravstveno osiguranje pokrilo troškove?

Čini se da niko još uvek nema odgovor na ovo pitanje

  • 0
Koronavirus Kina Foto: Tanjug/AP

U svetlu nedavno proglašene epidemije koronavirusa, često možemo čuti da mnoge zemlje odlučuju da preporuče ili upozore svoje sunarodnike da bi trebalo da izbegavaju putovanje u Kinu. Ono o čemu mnogi ne razmišljaju, jeste da kineskih turista ima u celom svetu. A neki od njih dolaze i iz grada Vuhan, odakle je i potekao ovaj virus. 

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih se može čuti takvo upozorenje je vezan za ponašanje samog virusa. Naime, iako stopa smrtnosti nije veća od smrtnosti od sezonskog gripa, koronavirus preti da preraste u pandemiju, jer se ubrzano širi. Tim pre što su simptomi slični gripu, pa mnogi i ne obrate pažnju, a samim tim i više rizikuju da zaista obole od ovog virusa, koji ima i smrtonosne posledice.

Sasvim se logično nametnulo pitanje i da li putno osiguranje pokriva troškove koji mogu da nastanu usled lečenja od ovog virusa?

Nažalost, odgovori nisu ni malo obećavajući, pa je svakako dobro poštovati preporuke zemlje u kojoj živite.

Imate putno osiguranje, ali ono ne pokriva sve

Poznato je da je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala epidemiju koronavirusa kao hitni slučaj za javno zdravlje od međunarodne važnosti. Iz tog razloga su mnoge zemlje sveta proglasile određeni nivo pretnje za svoje sugrađane. U većini slučajeva su to nivoi 3 i 4, a koji podrazumevaju da bi trebalo razmisliti, odnosno da ne bi trebalo posećivati Kinu.

Prenoseći mišljenje brojnih stručnjaka iz oblasti osiguranja, turizma i medicine, sajt LaTimes navodi da sve zavisi od slučaja do slučaja, odnosno od agencije do agencije. Zapravo, na osnovu toga šta pokriva polisa osiguranja koju ste platili, će biti i određeno da li i u kojoj meri možete da očekujete da vam izabrana osiguravajuća kuća refundira troškove, koji eventualno budu nastali u toku lečenja od koronavirusa.

Međutim, morate znati da odgovori uglavnom nisu ohrabrujući, te da je vrlo verovatno da nećete dobiti povraćaj troškova. Jedino kada možda, ali samo možda i možete očekivati određenu nadoknadu, jeste u slučaju da boravite u karantinu, a to utiče negativno na dalji tok putovanja. Ipak, u celokupnoj tvrdnji je akcenat na reči „možda“.

Šta pokriva osnovno putno osiguranje?

Koronavirus Hongkong Foto: Tanjug/AP

Da ne biste bili u zabuni, morate dobro proučiti sve odredbe polise osiguranja koju sklapate sa osiguravajućom kućom.

U većini slučajeva to znači da će klijent dobiti refundaciju troškova za otkaz putovanja ako je u pitanju smrt osiguranika, odnosno nesrećni slučaj sa kvalifikovanom teškom telesnom povredom. Takođe, pokriveno je osiguranjem i iznenadno akutno oboljenje, a koje zahteva hitno lečenje, zatim trudnoća, kao i mogući poremećaji trudnoće, koji nastanu nakon zaključenja polise.

Ako klijent ima alergijsku rekaciju nakon vakcine, koju mora da primi prema zakonu zemlje u koju putuje i ako dobije poziv da služi vojni rok ili da ide na vojnu vežnu, isto može da očekuje naplatu polise. Postoje i drugi detalji navedeni u polisi svake osiguravajuće kuće i sa njima se treba dobro upoznati.

Ipak, budući da sada već koronavirus ne može da se smatra nečim iznenadnim ili neočekivanim, te da turisti odlično znaju da postoji predlog ili zabrana posete Kini, odnosno Vuhanu, a što zavisi od zemlje do zemlje, to praktično znači da oni snose odgovornost i ako se eventualno zaraze. Dalje to znači da ne mogu očekivati naplatu osiguranja.

U svakom slučaju, najbolje je da u slučaju potrebe kontaktiraju osiguravajuću kuću i dobiju precizne informacije o pravima koja imaju na osnovu plaćene polise osiguranja. 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA