≫ 

Koronavirus smanjuje broj turista i donosi gubitke srpskim agencijama

Koronavirus utiče na sve sfere društva

  • 1
Italija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dolazak kineskih turista u Srbiju drastično je smanjen u poslednjih mesec i po dana zbog koronavirusa, a zbog preporuke da se ne putuje u severnu Italiju, gde je zabeležena najveća epidemija tog virusa u Evropi, turističke agencije u našoj zemlji počinju da beleže gubitke.

Generalni menadžer Sabra travel agencije, Vladimir Vlaho rekao je za Tanjug da su za sada otkazana putovanja za severnu Italiju, u kojoj je određen broj opština u karantinu.

Međutim, Vlaho napominje da polasci za Rim nisu otkazani za naredne dve, tri nedelje i dodaje da će agencija držati ponudu otvorenom sve dok postoji minimalni broj putnika za te aranžmane.

- Mi smo odluku prepustili našim putnicima i ako padnemo ispod minimalnog broj putnika za te ture, naravno da će svim putnicima biti vraćen novac ili će biti preusmereni na neka druga putovanja ukoliko to žele - poručio je Vlaho.

Sagovornik dodaje da je otkazan dolazak putnika iz Italije, koji je trebalo da stignu 8. marta u Srbiju.

Maja Mitić iz Argus Tours-a napominje da agencija za sada ima manji broj otkazanih aranžmana zbog virusa i dodaje da će se situacija menjati kako se stanje sa virusom bude menjalo.

Mitićeva kaže da su prvi odlasci za Italiju nakon izbijanja epidemije, u trećoj nedelji marta i ističe da te grupe još nisu formirane, pa se u ovom trenutku, napominje sagovornica, neće otkazivati ta tura.

- Ukoliko putnici žele, biće im svakako vraćen novac, a dalje će se stvari odvijati po preporuci nadležnih institucija Srbije i Italije -  zaključuje Mitićeva.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kad je reč o turistima iz Kine, zemlje koja je žarište koronavirusa, menadzer Sabra travel agencije kaže za Tanjug da kineski turisti sukcesivno otkazuju dogovorene dolaske i dodaje da je za sada otkazano 60 odsto aranžmana za januar, februar i mart.

- Od juče imamo i otkazan aranžman za april, i dalje očekujemo otkazivanja, ali se nadamo da će se to ubrzo stabilizovati - rekao je Vlaho.

Dodaje da trenutna situacija sa virusom ne znači da kineski turisti ne dolaze uopšte u Srbiju, jer njihova putovanja traju po nekoliko nedelja, tako da se, kaže, u našoj zemlji nalazi određeni broj kineskih turista koji su znatno ranije stigli u Evropu.

Otkazivanje takvih aranžmana, napominje Vlaho, predstavlja velike gubitke za prihod agencije i za turizam uopšte, jer kineski turisti spadaju u grupu najbrojnijih stranih turista u Srbiji.

- Sreća u nesreći je što prava sezona počinje krajem aprila, početkom maja, pa se nadamo da će se stvari promeniti - kaže Vlaho.

U Italiji je, prema poslednjim podacima, od virusa COVID-19 umrlo sedam osoba, dok je njih 283 zaraženo.

U svetu je obolelo više od 79.000 osoba, dok je 2.636 umrlo, od toga 2.606 u Kini, odakle se virus širio.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA