≫ 

Najgora sedišta u avionu na kojima imate veću šansu da "pokupite" korona virus

A evo i koje je sedište najsigurnije

  • 2
Sedišta u avionu

Foto: Pixabay

Nedavno je Nacionalna geografija objavila studiju o tome kolike su šanse da se virus prenese u jednom zatvorenom prostoru kao što je avion.

Rezultati dosadašnjih istraživanja su pokazali da se virus prenosi pre pojave prvih simptoma, što znači da zaraženi korona virusom prolaze graničnu kontrolu vez većih problema, tačnije neopaženo.

Budući da se virus prenosi na manje od dva metra upravo je zato Svetska zdravstvena organizacija naložila proveru svih putnika u avionu koji su sedeli dva reda ispred i iza obolelog putnika, ali i red pored.

Međutim, postoje bojazni da to nije dovoljno, budući da se putnici u avionu mnogo više kreću, a ponajviše koriste isti toalet.

Štaviše, tokom epidemije SARS-a 2003. godine na letu iz Hong Konga do Pekinga zarazilo se više putnika i to čak onih koji su sedeli mnogo dalje od obolelog čoveka.

 

Istraživački tim kompanije FlyHealthy istraživao je kretanje putnika i posade na deset letova u SAD koji su trajali od 3 do 5 sati.

Upravo su tu shvatili da kretanje putnika i njihov kontakt sa drugima više određuje na koji će se način virus prenositi, nego prosta provera dva reda ispred-iza i pored.

Na primer, ako sedite na sedištu pored prolaza ili u sredini i neko prolazi pored vas da bi otišao do WC-a. Bićete na jako rizičnoj udaljenosti, najviše jedan metar u okviru kojeg je apsolutno moguće "pokupiti" virus.

Šta kaže statistika?

 

Sedišta u avionu

foto: pixabay.com

38 od 100 putnika ustaje barem jednom sa svog sedište - da li da protegnu noge ili da odu u WC. Samo 24 odsto ustane više od dva puta, dok se 38 odsto uopšte ne kreće po kabini tokom leta.

Istraživanja tako pokazuju da su najsigurnija sedišta pored prozora. Ljudi koji su sedeli pored prozora imali su samo 12 rizičnih situacija dok su oni koji su sedeli u sredini imali čak 58. Najgore su prolazili oni koji su sedeli do prolaza koji su imali 64 rizične situacije u kojima su mogli lakše da se zaraze tokom petosatnog leta.

Međutim, šanse za zarazom su mnogo veće za članove posade koji moraju da su u kontaktu sa svakim putnikom.

Bilo kako bilo, ako morate da putujete radije birajte sedište do prozora...

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

 

Video: Upali u avion obučeni u zaštitna odela pa putnicima mere temperaturu

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA