≫ 

Kripta i plato katedrale Notr Dam biće uskoro otvoreni za javnost

Prošlo je skoro godinu dana otkako je požar uništio krov katedrale Nort Dam u Parizu

  • 0
notr dam, notre dame

Foto: Pixabay.com

Nedavno je objavljeno da će kripta i plato u Notr Damu ponovo biti otvoreni za javnost ovog proleća.

Prema podacima Njujork tajmsa, zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregori izjavio je kako se nada da će delovi trga ispred katedrale ponovo biti otvoreni za javnost ukoliko s radovima bude sve kako treba u narednom periodu.

Nakon požara koji je izbio 15. aprila prošle godine prijavljeno je 440 tona olova, unutar krova starog 850 godina, koje se istopilo i uzrokovalo širenje otrovnih materija širom tog područja. Čišćenje je obavljeno tokom nekoliko nedelja prošlog leta čime je rešen kvalitet vazduha i otrovne prašine, a sledeća faza je potpuno uklanjanje smeća.

Zamenik gradonačelnika je izrazio želju da plato i kriptu otvori do marta, pod uslovom da ne postoji kontaminacija olovom koja bi mogla da ugrozi zdravlje javnosti.

Za sada se ne zna tačan datum otvaranja kripte, ali biće čim se svo smeće ukloni i kada bude sasvim bezbedno za Parižane.

Notre Dame, Katedrala Notr Dam, pozar

Foto: Guliver/Veronique de Viguerie/Getty Images

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Notr Dam biti otvoren tek za pet godina, dok su ekperti sugerisali da će za potpunu restauraciju biti potrebno i više decenija.

Nedavne informacije bile su da je katedrala i dalje u riziku od urušavanja zbog sekele koja je podignuta pre požara, radi obnove zdanja, a koja se stopila sa građevinom.

Video: Tek se iz vazduha vidi sva šteta na Bogorodičinoj crkvi

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA