≫ 

Šta bi trebalo da se zapitate pre nego što otkažete putovanje zbog straha od korona virusa?

Postoji nekoliko toga što bi trebalo da uzmete u obzir pre konačnog otkazivanja putovanja

  • 2
Korona virus, putovanja, avion Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nije džabe naš narod pominjao da su u strahu velike oči. Tako nam i aktuelna situacija sa nedavno proglašenom pandemijom korona virusa i te kako izaziva nelagodu, da ne upotrebimo neku ozbiljniju reč. 

Proglašenjem pandemije i zatvaranjem graničnih prelaza, ali i mnogih vazdušnih luka, ugrožen je na prvom mestu turizam. Mnogi putnici otkazuju aranžmane koje su uplatili za predstojeće Uskršnje i Prvomajske praznike, a neki idu i korak dalje, pa odlučuju da otkažu i letovanje.

Ipak, ne bi trebalo paničiti i donositi ishitrene odluke, već prosto celokupnu situaciju sagledati koliko god je moguće realno.

Kako reagujete u rizičnim situacijama?

Preciznije, u kojoj meri paničite kada se desi nešto nepredviđeno. Ovo je prvo i najvažnije što bi trebalo da se zapitate, pre nego što donesete odluku da otkažete putovanje.

U slučaju da ne preferirate da istupate iz svoje zone komfora, te ste skloni da potencijalno rizične situacije posmatrate isključivo sa negativnog aspekta, to je jasan pokazatelj da bi ipak trebalo da razmislite o otkazivanju aranžmana.

Posao i putovanja

Da biste maksimalno realno mogli da procenite celokupnu situaciju, potrebno je da sagledate sve aspekte. A jedan od najvažnijih je mogućnost obavljanja poslovnih aktivnosti tokom putovanja.

Kako navodi Los Angeles Times, poslovni ljudi više strahuju od toga da li će im biti dozvoljen povratak u zemlju, ukoliko dođe na primer do zatvaranja granica usled pojave korona virusa u zemlji, koju su odlučili da posete. Upravo zato treba proceniti da li i u tom slučaju, eventualno možete na daljinu da obavljate posao, dok se situacija ne smiri i dok ne budete u mogućnosti da se vratite u matičnu zemlju.

Prikupljanje informacija je najvažnije

Ali ne bilo kakvih informacija, već isključivo onih koje se smatraju relevantnim. U tom smislu bi trebalo da se zapitate da li ste i u kojoj meri spremni da se posvetite pažljivom praćenju aktuelnih informcija o pandemiji korona virusa.

Takođe je važno i da obratite pažnju na relevatne izvore u zemlji, koju želite da posetite bilo tokom Uskršnjih ili Prvomajskih praznika, bilo u toku nastupajućeg leta.

Konačna odluka o otkazu putovanja

Pre nego što zaista donesete konačnu odluku, bilo bi dobro da razmotrite i finansijski asekt. A to podrazumeva, na prvom mestu da proučite odredbe Ugovora o putovanju, koji ste potpisali sa turističkom agencijom ili da se raspitate kod vlasnika smeštaja o tome da li će vam i u kom procentu eventualno vratiti novac.

Niko osim vas ne može doneti tu odluku, to je sigurno. Ali da biste bili rasterećeni, bez obzira da li odlučite da ipak otputujete tamo gde ste planirali ili ne, najbolje je da razumno razmotrite novonastalu situaciju.

Ne sumnjamo da ćete doneti odluku, koja će biti za vas najbolja.

Video: Masovno bekstvo iz aviona: Nisu hteli da budu u karantinu zbog korona virusa

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA