• 1

Kada prođe korona virus i turizam se oporavi, u Nišu jedan veliki problem ostaje nerešen

Turistički vodiči traže bolje kontrole

  • 1
turistički vodič, mapa

foto: pixabay.com

Novi Zakon o turizmu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine nije puno pomogao lokalnim turističkim vodičima, jer niški vodiči, kako kažu, sve češće ostaju bez posla zbog kolega iz inostranstva. Problem vide u nelojalnoj konkurenciji, u nedostatku turističke infrastrukture, ali i neadekvatnom radu turističke inspekcije.

Iz godine u godinu sve je više stranih turista na ulicama Niša, ali i turističkih vodiča sa strane koji bez problema rade posao koji ne smeju, kaže Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turističkih vodiča Niš.
- Promenom Zakona o turizmu jasno je definisano ko sme da obavlja posao turističkog vodiča. Definisane su kazne koje slede ukoliko se ispostavi da je lice koje je “uhvaćeno“ bez licence i uverenja o položenom kursu, ali i bez oznake na grudima - podvlači Rokvić u razgovoru za "Južne vesti".
Prema njegovim rečima ovaj problem su prepoznali beogradski vodiči, koji su se pismom obratili nadležnom Ministarstvu. On dodaje i da se problemi na koje su ukazivali identični i u Nišu.
- Posao kojim se bavimo ne svodi se samo na "sa vaše leve strane je..." već je to stvaranje slike koje će gosti poneti o našem gradu i zemlji, i zapravo jedan vid visoke diplomatije - naglašavaju beogradski vodiči.
Kako objašnjava Rokvić za ovakvo stanje je kriva turistička inspekcija koja zbog nedostatka kadra nije u mogućnosti da kontroliše grad, a još manje u svih šest okruga koji su u njihovoj nadležnosti.
Prema podacima sa sajta Nišavskog upravnog okruga u odseku turističke inspekcije rade četiri inspektorke, koje pokrivaju teren Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog, Borskog, Pirotskog i Pčinskog okruga.
Novinari Južnih vesti nisu dobili odgovore na pitanja upućena Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije o ovom problemu, ali nezvanično saznajemo da je Ministarstvo dalo odobrenje za upošljavanje novih inspektora.
Dok oni ne stupe na dužnost, niškim vodičima ostaje samo nezadovoljstvo.
- Vođenje bez licence, svuda u svetu je kažnjivo, čak do te mere da inspekcija ima pravo da vam uzme pasoš, zabrani ulazak u zemlju zbog “rada na crno”- naglašava Rokvić.
Podsetimo, od kada je niški aerodrom profunkcionisao i konstantno povećavao broj letova i destinacija rastao je i broj turista koji dolaze u Niš.
Prisutan je i “komšijski turizam”, pa tako Bugari svakog vikenda, a posebno za doček Nove godine, posećuju Niš u želji za dobrom hranom i dobrim provodom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smb

    nislije nisu sasvim u pravu. kod nas na zapadu (ovoga puta nemacko govorno podrucje A, DE, CH)kada vode grupu u inostranstvo moraju da imaju turistickog vodica. on je za grupu odgovoran za skoro sve osim za mesta koja se obilaze. takve stvari zapadnjaci citaju sami, njima se ne prica, vodic je za logistiku do mesta gde se ide. u srbiji se mnogo prica ljudima kad odu negde, na zapadu se obicno prvo o tome cita pa se posle toga ide. tako da nisu bas ista zanimanja po sadrzaju iako se isto zovu, (reiseleiter - predvodi putovanje, turistenführer-turist. vodic.) sa grupama mahom putuje reiseleiter. sa druge strane srpski turisticki biroi su na mnogim turistickim sajmovima umesto u internetu. poznata nemacka ruristicka kompanija TUI preko interneta organizuje bukvalno sve. i ne samo za nemce vec za ceo svet ko hoce. svako moze da putuje svuda sa kim hoce i odakle hoce. oni organizuju i let, i transfer do hotela, i hotel i lokalnog vodica ako putnik ili grupa to zeli. i vi mozete iz bilo kog dela sveta preko nemackog tui da putujete jer sve ide online. ja ako ukucam na nemackom na pr. reisebüro (biro za putovanje kako se u bukvalnom prevodu zove) nis trebalo bi da mi izadju svi koji organizuju putovanja iz nisa bez da znam srpski ili engleski. isto tako za svaki drugi grad u srbiji primera radi preko nisa organizujem putovanje recimo 10 dana u uzicu. sa svim let, transver, hotel... tako to otprilike ide. pozdrav svima i turistickim biroima takodje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima