≫ 

Zadovoljite želju za putovanjima: Četiri načina da osetite duh dalekih destinacija

Ako zbog socijalnog distanciranja ne možemo da putujemo, to ne znači da ne možemo sebi da priuštimo odmor i opuštanje

  • 0
Putovanje Foto: Pixabay

Uprkos globalnoj pandemiji korona virusa i uputstvima da ostanete kući, postoji mnogo načina da podignete raspoloženje i ublažite stres i u isto vreme ostanete odgovorni, piše CNBC.

Najbolje knjige da zadovolje vašu želju za putovanjem 

- Svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu - kazao je Sveti Avgustin.

Kada ste sprečeni da putujete postoji nekoliko načina da ssvom umu priuštite sadržaje u vidu egzotičnih destinacija. Knjige koje se baziraju na otkrivanju novih lokaliteta i dalekih zemalja, poput romana "Jedi, moli, voli" ili "Pod suncem Toskane: kod kuće u Italiji".

Da biste se oraspoložili možete se smejati zajedno sa šaljivim Bilom Brajson ili da istražite klasike uz pomoć E. M. Forstera i njegovog putopisa "Put u Indiju" ili "Soba sa pogledom".

Sicilija Foto: Pixabay

Filmovi koji će vas odvesti do dalekih destinacija

Ako više volite filmove od pisanih reči bioskop pruža široke mogućnosti za "izlazak" iz kuće i grada. Zamislite virtualno putovanje u  Indiju? Tamo možete otići uz pomoć filmova  „Voz za Dardžiling“. Poseta Tokiju i Kjotu za sada nije preporučiva, ali može se sigurno obaviti preko čuvene drame „Izgubljeni u prevodu“.

Ne možete ići na Puket ili Krabi na Tajlandu ali možete da gledate „Plažu“ ili Džejms Bondov klasik „Čovek sa zlatnom puškom“ (koji dolazi sa „bonus“ boravkom na poluostrvu Hong Konga). „Talentovani gospodin Ripli“ stavlja Italiju na vaš dlan, dok „Ameli“ predstavlja Pariz u svom najčarobnijem izdanju. Što se tiče Londona možete pogledati "Dnevnik Bridžit Džouns."

Putovanje Foto: Pixabay

Isprobajte nove recepte

Film i književna dela nisu jedini načini da osetite duh dalekih destinacija. Potražite zanimljive recepte iz različitih zemalja - prilog koji serviraju tajlandski restorani, peruansko glavno jelo i desert iz Španije, na primer. Takođe možete kupiti bocu kvalitetnog vina, a savet je da probate neko novo.

havaji, plaža Foto: Pixabay/BKD

Komunicirajte sa porodicom i prijateljima

Verovatno ne razgovarate sa ljudima u istoj količini kao ranije. Nazovite prijatelje ili familiju iz inostranstva (ili iz grada) da se raspitate o njima, kao i o trenutnoj situaciji u njihovom mestu. Zahvaljujući internetu nikada nije bilo jeftinije ili lakše da razgovarate sa voljenim ljudima širom sveta, a verovatno se i oni osećaju usamljeno.

Prečesto komuniciramo putem poruka i komentara na društvenim mrežama. Iskoristite ovu priliku da to promenite.

Video: Negovanović: Trudićemo se da im prenesemo atmosferu koju su imali u učionicama

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA