≫ 

Najbolje putopisne knjige koje možemo da čitamo dok smo u karantinu

Idealno vreme da otputujete negde baš daleko

  • 1
putovanja foto: pixabay.com

Vreme koje silom prilika provodimo u karantinu bi svakako trebalo pametno iskoristiti. Neko će otkriti čari kuvanja, neko će opet mahnito ribati i raspremati sve po kući. Neko će svo slobodno vreme provoditi na društvenim mrežama. Biće i onih koji će besomučno gledati televizijski program, a neko će čitati sve ono što nije stigao zbog drugih obaveza da pročita.

Za ljubitelje književnosti je možda najbolje da se okrenu putopisnim knjigima u ovom trenutku. Na taj način će spojiti dve lepe i korisne stvari – uživaće u čitanju, a istovremeno upoznati i nove predele kroz odabranu literaturu.

Ovo je naša preporuka putopisnih knjiga, u kojima ćete sigurno uživati.

Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago

Idealna je prilika da upoznate istoriju Portugalije, ali i njenu kulturu, te da saznate mnoge zanimljivostima o ovoj zemlji, što ćete sigurno kroz ovaj putopis uspeti.

Ne može se reći da je u pitanju turistički vodič, jer se Saramago potrudio da predstavi Portugaliju iz svog ugla i da upozna čitaoce sa svim njenim lepotama. Upravo zato ova knjiga ima vrednost.

Portugalac poreklom, pisac se potrudio da čitaocu približi svoju zemlju i upozna ga ne samo sa njenom kulturom i istorijom, već i sa izuzetno bogatom tradicijom.

Evropa i Evropljani: zapisi sa putovanja, Vladeta Jerotić

Ime autora je siguran znak da je u pitanju izuzetno temeljno i kvalitetno književno delo.

Čitalac ima priliku da se upozna sa mišljenjem i viđenjem profesora Jerotića o tri evropske zemlje. U delu su predstavljene njegove impresije o Nemačkoj, u kojoj je broavio 1969. godine, zatim o Švajcarskoj, kako ju je on video 1978. i o Engleskoj iz 1989. godine.

Ovo delo profesora Jerotića je spoj prikaza doživljaja i njegovih iskustava u sve tri zemlje, uz neizostavna razmišljanja o svemu tome sa aspekta filozofije i psihologije.

putovanja foto: pixabay.com

Mongolija, Bernardo Karvaljo

Ovaj putospini roman se smatra vanvremenskim, primarno zato što je pisan na osnovu ličnog iskustva autora, koji je boravio u ovoj neobičnoj zemlji dva meseca. A tokom boravka je uredno vodio i dnevnik, na osnovu koga je i nastao roman.

Kroz radnju romana, čitalac uspeva da stekne jasan utisak o ovoj interesantnoj i neobičnoj zemlji, kao i o ljudima koji u njoj žive.

Putnik po Svetoj Gori: Svako svoj Atos nosi u sebi, Boris Subašić

Posebno će pripadnice nežnijeg pola biti impresionirane ovim delom, jer će imati priliku da na najlepši mogući način otkriju Svetu Goru – kroz vešto pripovedanje.

Poznato je da Atos privlači mnoge Srbe, te da se ne odlučuju svi da Svetu Goru i posete. Upravo zato je ovo odlično štivo za upoznavanje sa znamenitostima te monaške zajednice na tlu Grčke.

Beleške s malog ostrva, Bil Brajson

Kada odluči da se odseli iz rodne Engleske u Sjedinjene Američke Države, kako bi porodici pružio bolje uslove za život, autor shvata da najpre želi da upozna svoju zemlju.

Tokom putovanja uspeva da približi čitaocu Englesku sa svim njenim vrlinama i manama, a sve sa ciljem da i sam otkrije zboge čega toliko voli svoju zemlju.

Video: Trejsi Ševalije za Telegraf.rs: Svaki put kad objavim knjigu, osećam se kao majka kojoj odlazi dete

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjero

    4. april 2020 | 13:13

    Bil brajson je genijalan i zanimljiv, sve knjige su mu putopisi, evropa, amerika, australija, u knjizi o evropi se pominje i beograd iz 70— ih, kad ga je kao mladić posetio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA