≫ 

Planinari danima osvajali vrh Mont Everesta, tek sada su saznali za meru samoizolacije

Epidemija korona virusa je dostigla globalne razmere

  • 1
Planinari Foto: Pixabay

Čitav svet je u borbi protiv korona virusa, a mnoge zemlje su uvele mere samoizolacije kako bi sprečili širenje bolesti Covid-19. Međutim, grupa birtanskih planinara je propustila vesti o karantinu dok se uspinjala na planinu Mont Everest, piše Metro.

Četrnaest planinara je deset dana putovalo od Nepala do Mont Everesta i hrabro se borilo sa ekstremnim vremenskim uslovima i nadmorskom visinom kako bi postigli svoj cilj.

Sve vreme su se držali zajedno, a kada su konačno uspeli da osvoje vrh i stignu do kampa sačekala ih je vest da moraju tu da ostanu tri dana zbog opasnosti od širenja korona virusa.

- Od kada je objavljeno da je cela država Nepal u karantinu zaustavljeni su svi letovi iz Lukle, a to je značilo kraj našeg putovanja-  kazao je Endi Mur, organizator ekspedicije.

Planinari su ispričali da su ih u kampu sačekali teški uslovi -  bilo je mnogo snega, a temperatura je bila oko -15 stepeni Celzijusa. Srećom, vodiči su poznavali lokalce koji su im ponudili smeštaj i hranu.

Planinari Foto: Pixabay

Britanska ambasada je uspela da dobije pismenu dozvolu nepalske vlade da pošalju privatni let kako bi se grupa alpinista vratila kući. Trenutno borave u hotelu koji je otvoren samo za njih.

Aerodrom u Lukli, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 984 metara, jedini je aerodrom u regionu.

Vlasti u Nepalu su zbog korona virusa 13. marta zatvorile planinarsku sezonu na svim vrhovima na Himalajima, uključujući Mont Everest.

Video: Nepalska hvataljka kao iz crtaća za sve pobegulje iz karantina

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA