≫ 

Imamo lepe vesti: Grčki stručnjaci otkrili kada ćemo ponovo moći da idemo na plaže

Da li ćemo uskoro moći da uživamo u prirodnim lepotama Grčke?

  • 14
Plaža

Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa se ne smiruje, a ukoliko uzmemo u obzir obim krize koja je zahvatila celu Evropu, pitamo se da li ćemo i ove godine moći da letujemo u Grčkoj -  omiljenoj letnjoj destinacija srpskih turista?

Iako je teško dati precizna predviđanja o tome koliko će trajati pandemija korona virusa, grčki lekari su se oglasili i dali nadu da bismo svoj letnji odmor mogli da provedemo na najlepšim grčkim plažama.

- Teško je predvideti budućnost, ali Grčka radi veoma dobro. Ako znatno opadne broj obolelih i umrlih, razgovaraćemo o ublažavanju mera - kazao je genetičar Emanuil Dermicakis, predsednik Nacionalnog saveta Grčke za istraživanje tehnologije i inovacija za državnu novinsku agenciju APE-MPE.

- Verujem da će od maja mere početi da popuštaju, ali postepeno, po strategiji, sa prioritetima. Verujem da će ljudi u julu moći komotnije da idu na plaže, a možda i da putuju na ostrva. Ali sve to samo ako razvoj bude kakav je sada - dodaje Emanuil.

I dok je poznati genetičar veoma optimističan, Jorgos Survinos, profesor kliničke virusologije na Univerzitetu na Kritu, tvrdi da je ipak potrebno sačekati april da bi se "razgovaralo o izmeni mera ograničenja i njihovom postepenom popuštanju".

Spinalonga

Foto: Pixabay

Prema podacima Ministartsva zdravlja Republike Grčke je do danas imala zabeleženo 1.755 slučaja, kao i 79 preminulih.

Zemlja aktivno preduzima mere zaštite, pa su u tom smislu još ranije zatvorene škole i fakulteti, a kasnije i parkovi. Prodavnice su normalno snabdevene, a građani imaju pravo da izlaze, ali u kontrolisanim uslovima.

Grčka je najavila i uvođenje značajnih mera za pomoć stanovništvu, kako bi se kriza izazvana pandemijom koliko – toliko sanirala.

Video: Meduze se ne plaše korone: Hiljade njih uživa u plićaku napuštene plaže

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    7. april 2020 | 14:50

    Letovanje ove godine jedino zene planiraju one od nista ne zele da se odreknu.

  • Atina

    7. april 2020 | 16:04

    Živim u Grčkoj i niko ne zna kad i da li će epidemija dozvoliti dolazak turista.Početkom Maja tek će odlučiti o smanjenju mera.Grčki stručnjaci veruju da će biti i drugi talas epidemije. Nepoznati virus i ne znaju ni da li će i ovi što su preležala biti imuni ili će se opet razboleti a ne zna se ni kako će se virus ponašati na toplijem vremenu.Naslov lepe vesti iz Grčke je da privuče pažnju ..nikako ne odgovara stvarnom stanju.

  • Sima

    7. april 2020 | 15:25

    Vi sto ne zelite ostanite kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA