≫ 

Objavljena lista najmoćnijih pasoša na svetu u doba korone: Džabe im...

Indeks pasoša se ažurira u realnom vremenu tokom cele godine

  • 4
Pasoš Foto: Pixabay

Pre samo nekoliko meseci, svet je imao slobodu kretanja veću nego ikada ranije, ali danas, zbog pandemije korona virusa, 93 odsto svetskog stanovništva živi u zemljama u kojima su donete privremene mere zabrane putovanja, piše Si-En-En.

Kristijan Kalin, osnivač agencije  "Henley Passport Index", otkriva da li će aktuelno stanje u svetu uticati na snagu pasoša u 2020. godini, ali i kasnije.

- Indeks pasoša je vrlo jednostavna mera koja se zasniva na podacima koje dostavlja Međunarodna agencija za vazdušni saobraćaj (IATA) i obuhvata 199 pasoša i 227 putničkih odredišta. Zapravo, mera predstavlja širok odraz geopolitičkih odnosa i otvorenosti zemalja  - kaže Kelin.

Dok ulazimo u drugi kvartal 2020. godine, Japan je zadržao svoju poziciju na vrhu liste.  Singapur je na drugom mestu, a Nemačka i Južna Koreja dele treće.  Luksemburg i Španija su se pridružili Italiji i Finskoj na četvrtom mestu, dok je Austrija stigla Dansku, te se zajedno sa njom nalazi na petom mestu.

Indeks se ažurira u realnom vremenu tokom cele godine, u zavisnosti od vizne politike, odnosno od momenta kada nove promene stupe na snagu.  Međutim, sada je totalno neočekivana globalna kriza usled pandemije korona virusa izvršila svoj uticaj.

pasoš, viza foto: pixabay.com

- Pogledajte Španiju, ili bilo koju drugu zemlju koja je u potpunom karantinu. Pre toga, kao španski državljanin, imali ste jedan od najboljih pasoša na svetu zbog čega ste mogli da uuživate u određenim pogodnostima putovanja. Sada, ako ste i državljanin Bangladeša (obično vrlo lošeg pasoša za putovanje bez viza)  slobodno biste mogli da odete na aerodrom i ukrcate se na let, ako ga pronađete - objašnjava Kalin.

Stručnjak  smatra da pandemija neće dugoročno uticati na indeks pasoša i da će se stvari verovatno vratiti na normalu. Međutim, "ako pogledate ovu trenutnu krizu, uočićete da je aspekt zdravlja, odnosno kvalitet zdravstvenog sistema, iznenada stavljen u prvi plan. To se do sada nikada nije razmatralo u viznoj politici.

"Dok se politika obično vodi "pitanjima koja se uglavnom tiču ekonomskih i geopolitičkih položaja zemlje, biće zanimljivo, kaže Kalin, "da se vidi da li će zdravstvena zaštita u budućnosti biti važniji i veći faktor za ukidanje viza".

pasos Foto: Pixabay

Deset najmoćnijih pasoša u doba korona virusa:

1. Japan (191 destinacije)

2. Singapur (190)

3. Južna Koreja, Nemačka (189)

4. Italija, Finska, Španija, Luksemburg (188)

5. Danska, Austrija (187)

6. Švedska, Francuska, Irska, Holandija, Portugalia (186)

7. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Belgija, Norveška, Švajcarska (185)

8. Češka, Grčka, Malta, Novi Zeland (184)

9. Kanada, Australija (183)

10. Mađarska (182)

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    8. april 2020 | 20:45

    Pitanje za komuniste yu nostalgicare i Rusofile gde je bre Putinov i Kimov pasos na ovoj listi.

  • Peca

    8. april 2020 | 20:04

    Slovenacki pasos je ispred madjarskog sigurno...

  • Tajci

    9. april 2020 | 20:21

    Sad su svi pasosi, isti, ne mozemo nigde...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA