≫ 

U BiH se otkazuju rezervacije u hotelima za oktobar: Veliki udar na turizam i ugostiteljstvo

Pandemija korona virusa prvo je najozbiljnije udarila na turizam i ugostiteljstvo

  • 0
Banja Luka, Republika Srpska Foto: Profimedia/Alamy

Kriza izazvana pandemijom korona virusa u Bosni i Hercegovini, između ostalog, snažno je pogodila oblasti turizma i ugostiteljstva.

Podatak da je u prva tri meseca ove godine u BiH ostvaranje 850.000 noćenja manje u odnosu na prethodnu, dovoljno govori da je situacija alarmantna, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Restorani i kafići su zatvoreni, veliki broj radnika u uslužnim delatnosti koji su bili zaposleni na ugovorima, odnosno sezonski, ostao je bez posla.

Turistički radnici i ugostitelji predviđaju da bi se, ukoliko od polovine maja počne rad, kako se predviđa, ugostiteljstvo moglo oporaviti do kraja ove godine, a što se tiče turizma, za hotelijere, turističke agencije i turističke vodiče ova godina je nepovratno izgubljena.

Navodi se da entitetska udruženja planiraju da entitetskim vadama i svim drugim niovima vlasti, predlože da se u ovoj godini, kako bi donekle pomoglo turističkim radnicima, pokrenu inicijative da se putuje unutar BiH i na taj način, barem u malom delu, pomogne turizmu.

Amir Hadžić, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, kazao je za Nezavisne da jedna od najjačih privrednih oblasti u BiH tone te da će im trebati mnogo vremena da se oporave.

- Uputili smo pisma svim nivoima vlasti, reagovala je samo Vlada Republike Srpske i to moram da pohvalim. Vladu FBiH i kantone pitam hoće li konačno doneti mere, hoće li nam pomoći da znamo. Mi tonemo skroz. Nemamo rezervacija - broj rezervacija je nula. Evo, reći ću vam da nam se otkazuju rezervacije u hotelima i za oktobarn - kaže Hadžić.

Na dodaje da radnike neće otpuštati do poslednjeg trenutka, te da su do sada otpušteni samo oni koji su bili na ugovoru na određeno vreme. Hadžić je pozvao Vladu FBiH i kantone/županije da konačno donesu odluku, jer u pitanju je posao za 60.000 radnika.

- Nismo mi tražili da nas zatvore, to je naredba, ako nam oduzmete pravo na rad, onda treba da nam pomognete da to prebrodimo - naveo je.

Mostar foto: pixabay.com

Prema podacima Udruženja hotelijera i restoratera BiH, oko 10.000 hotelijera, turističkih vodiča i ugostitelja trenutno nema posla.

Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj, za Nezavisne ističe da je Vlada Republike Srpske reagovala na način da je poslodavcima izvršila uplate za mart i april, a biće i za maj za one koji nisu u mogućnosti da rade.

- To je dobro jer, zahvaljujući tim merama, moguće je zadržati mnoga radna mesta - kaže Tatić.

Međutim, on ističe da je sve ostalo problematično i kritično, jer je veliki broj ljudi već ostao bez posla.

- U Banjaluci imate dosta ugostiteljskih lokala koji su, i pored svih ovih mera, počeli da otpuštaju radnike. Nažalost, ni u jednom entitetu u BiH nemamo adekvatne ljude koji sede u ministarstvima kada je u pitanju oblast turizma. Oni nemaju apsolutno nikakav plan kako izaći iz ove krize. Ne moramo biti mnogo pametni, samo treba da pogledamo kako zemlje u okruženju to rešavaju - kaže Tatić.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA