≫ 

Da li Italija može da se oprosti od turizma u 2020. godini?

Teška godina za Italiju

  • 11
Sardinija Foto: Pixabay / ostrvo Sardinija

Neslavno treće mesto u svetu po broju zaraženih korona virusom, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Španije, drži Italija.

Mogu se pročitati razna stručna i manje stručna mišljenja zbog čega je to tako. Jedni smatraju da je Vlada ove zemlje zakasnila sa primenom mera. Drugi smatraju da su ipak stanovnici određenih italijnaskih pokrajina glavni krivci, jer su se ponašali nonšalantno, smatrajući da neće njima ništa da se desi.

Šta god da je u pitanju, bilans žrtava je zabrinjavajući. Krajem prethodne sedmice je zabeleženo više od 150 hiljada zaraženih građana Italije. Preminulo ih ne nešto više od 19 hiljada, a izlečenih od infekcije izazvane korona virusom je bilo oko 3.500. Brojke govore same za sebe i ne bi ih trebalo komentarisati.

Međutim, sve se češće može čuti pitanje koje je vezano za ekonomski aspekt. Iako je Vlada Italije uvela određene ekonomske mere, kako bi građani lakše podneli celokupnu situaciju, čini se da su posledice nesagledive sa tog aspekta.

Turizam u Italiji pre doba korona virusa

amalfi foto: pixabay.com

Jedna od najbrže rastućih privrednih grana u celoj zemlji je poslednjih decenija bio turizam. Zahvaljujući vrlo atraktivnim destinacijama, Italija je beležila posetu od preko 40 miliona turista iz celog sveta na godišnjem nivou. A prihodi od turizma su se merili u milijardama dolara.

Zahvaljujući tim podacima, našla se u grupi zemalja, koje najveću zaradu ostvaruju upravo u okviru turizma.

Osim mnogobrojnih letovališta, koja su postala omiljena ne samo našim turistima, već i ljudima iz celog sveta, atraktivne destinacije u Italiji su i Rim, Venecija, Trst, ali i Padova, Milano, Firenca i drugi gradovi. Čini se da svaki grad ima neku svoju, turistima posebno zanimljivu priču.

Ali ono što je mnogo više oduševljavalo ljude, koji su posećivali neke od italijanskih destinacija jesu meštani. Srdačni, veseli i uvek raspoloženi za druženje, Italijani daju posebnu draž svakom letovalištu.

Kako će to u budućnosti izgledati ne znamo, jer se sve češće može pročitati da život nakon pandemije virusa COVID 19 neće biti isti kao pre. U kom smislu tačno se misli, to još nije baš najjasnije.

Letovanje u Italiji nakon pandemije – da ili ne?

Italija, Napulj Napulj / Foto: Pixabay

Nije moguće znatiželjnicima odgovoriti na ovo pitanje, jer još uvek ne postoje zvanične infromacije o tome kada će se završiti pandemija korona virusa, odnosno kada će se život građana Italije ili bilo koje druge zemlje vratititi u normalu.

Ipak, uprkos tome, mnogo koji sebe smatraju stručnim su se odvažili da iznesu svoje procene o tome da li bi trebalo ove godine da idemo na letovanje ili ne. Kao i u svim ostalim slučajevima, tako su i ovde mišljenja prilično oprečna, mada ipak preovlađuje stav da se treba strpiti i eventualno razmisliti o putovanjima na jesen.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da budemo strpljivi i pričekamo da vidimo kako će se celokupna situacija odvijati na globalnom nivou. Ako sve bude kako treba, najmanji je problem da spakujemo svoje kofere i uputimo se u ovu prelepu zemlju.

Video: Andrea Bočeli održao koncert: Tužna slika iz čuvene milanske katedrale Duomo otišla je u svet

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA