• 68

Direktor Jute otkriva šta će biti u slučaju da se uvede karantin od 2 nedelje po povratku sa mora

* Šta će biti sa agencijama ako bude uveden obavezan karantin po povratku sa putovanja? * Da li agencije uopšte mogu da preorijentišu na Srbiju? * Ko će uopšte opstati? * Šta će biti sa ekskurzijama i gde je nastao problem?

  • 68
Аleksandar Seničić, more

Foto: Medija centar Beograd, Pixabay

Direktor Jute Aleksandar Seničić govorio je za „Telegraf“ o mnogim aktuelnim temama, a jedna o kojoj svi pričaju kada je oblast turizma u pitanju jeste upravo šta će biti u slučaju da Vlada Srbije uvede obavezan dvonedeljni karantin po povratku sa letovanja.

- Agencije se bune jer bi to značilo da nema putovanja u 99 odsto slučajeva. Tako nešto ne bi nikome odgovaralo, ali mi na to ne možemo da utičemo. Čekamo još uvek zvanično šta će biti po tom pitanju jer nam je to trenutno najznačajnija informacija, a onda sve ovo ostalo oko testiranja, prelaska granice... sve to je manje važno od karantina.

Prema njegovim rečima, turističke agencije očekuju zvaničan stav struke koji neće biti zvaničan pre kraja ovog meseca. Iako će neke agencije možda raditi individualna putovanja za one koji su zainteresovani, činjenica je da će biti 99 odsto manje prometa nego što je planirano.

A da li će se agencije okrenuti Srbiji?

- Nismo se za to pripremali na vreme. Teško je sad doći do kapaciteta uopšte u Srbiji. Imamo 160.000 vaučera koji su već pušteni u promet i ti ljudi su već napravili rezervacije. Od starta je trebalo da se ti vaučeri realizuju preko agencija, ali pošto to nije bio slučaj sad o tome više ne možemo da pričamo - napominje.

Postoje agencije koje se pripremaju za sezonu i traže objekte po Srbiji koji još uvek nisu izašli na tržište, a obično su u pitanju banje ili neka seoska domaćinstva.

- Biće onih koji će to probati ne bi li sebi olakšali malo da prežive, ali objektivno ako ne bude putovanja u inostranstvo, očekujem posledice jer male agencije koje žive od provizije prodatih aranžmana, a njih ima oko 1.000, neće moći da prežive bez finansijske pomoći države. Oni će sigurno 90 odsto njih nestati. Što se tiče većih, one bi ostale, ali to bi podrazumevalo ozbiljno skraćenje troškova u smislu otpuštanja velikog broja radnika jer jednostavno ne bi mogli da izdrže te troškove - ističe.

Korona virus, putovanja, avion

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Seničić se nada da će država pružiti dodatnu pomoć zahvaljujući kojoj bi se spasila mnoga radna mesta, ali je najveći problem što se nove informacije, ali i situacija menjaju iz dana u dan.

Sličan je slučaj i kada su školske ekskurzije u pitanju, pa se još uvek traži model šta će biti sa onima koji su sada u 8. razredu osnovne ili 4. srednje škole?

- Sve planirane ekskurzije se odlažu. Ovih dana nas očekuje sastanak sa Ministarstvom prosvete. Ideja je da se sve ono što se nije realizovalo ove godine, a roditelji platili, odloži za narednu školsku godinu. Imamo problem sa završnim razredima, osmi osnovne i četvrti srednje koji menjaju škole. Tu ćemo morati da nađemo neki model - da li će to kroz ove vaučere, odnosno potvrde o zamenskim putovanjima da se rešava ili eventualno da nam se omogući duži rok tokom kojeg bismo izmirili te obaveze. Sve to moramo da dogovorimo sa Ministarstvom prosvete.

Autobus, autoput, putovanje autobusom, ekskurzija

Foto: Shutterstock

Jedno od mogućih rešenja koje se nameće za ekskurzije na završim godinama jeste da se škola obaveže da sledeći 8. i 4. razred idu sa istom agencija na neku od tih destinacija.

- Onda bi na konto toga u narednih pet do šest meseci agencija bila u obavezi da roditeljima učenika iz prethodne godine isplati taj novac. Svakako tražimo rešenje koje će za sve biti prihvatljivo. Mnogo toga ne zavisi od nas kao da stojimo u mračnoj sobi i ne znamo gde dalje – zaključio je Seničić u razgovoru za „Telegraf“.

Video: Milošević: Još uvek se definiše da li će biti karantina posle putovanja

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frenki

    Kad se otvaraju hoteli u Srbiji? Banje?

  • M m

    Ostalli smo u srbiji drzavljani. Smo slovenije kako mozemo preko granice nazad

  • Mile

    Granice se otvaraju 01.06.2020 bez karantina zivi bili pa videli.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima