≫ 

Da li će testiranje na kovid 19 prilikom putovanja uopšte imati smisla? U EU imaju sumnje

U Evropskoj komisiji ocenjuju da su za sada nedovoljno validni dokazi koji bi potvrđivali imunitet na korona virus.

  • 3
aerodrom Foto: Pixabay

U Evropskoj komisiji kažu da testovi na COVID19 i "korona pasoši" nisu pouzdan način da se dokaže nepostojanje infekcije na virus COVID-19 i da zbog toga nisu deo preporuka Brisela za obnovu slobode kretanja i prekogranična putovanje građana.

Kada je reč o testovima na COVID19 koji se vrše na granicama ili su neophodni neposredno pred putovanja, potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager kaže da nema naučnih dokaza o njihovoj pouzdanosti.

- Stručnjaci u zdravstvu kažu da ne postoji dokaz koji bi na bezbedan način potvrdio da li su ljudi zaraženi ili nisu odnosno da li su se eventualno zarazili nakon testiranja. Zato testovi nisu deo naših peporuka - kaže Vestager.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da su za sada nedovoljno validni dokazi koji bi potvrđivali imunitet na korona virus.

Dodaje da je još nedovoljno istraženo koliko samo prisustvo antitela na korona virusa štiti nekoga od ponovne infekcije.

- Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ne preporučuju dokumeta o imunitetu na COVID-19 - objašanjavaju u Komisiji.

Napominje se da bi uvođenje ovakvih dokumenata moglo da podstakne ljude da se namerno zaraze COVID-om kako bi kasnije bili u mogućnosti da putuju.

Umesto testova i "korona pasoša" u EK naglašavanju da je bitno sprovoditi mere kontrole epidemiološke situacije, stanja zdravstvenih sistema, povećati kapacitete testiranja i praćenja i kao najvažnje - pridržavati se fizičke distanece i higijenskih mera.

Video: Počeli smo s brzim testiranjima: U predstojećem periodu ćemo raditi znatno veći broj ispitivanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA