≫ 

Dačić: U junu ulaz u Grčku verovatno i bez testa

Lepe vesti za sve koji planiraju letovanje u ovoj zemlji

  • 23
Ivica Dačić, plaža Foto: Marko Jovanović, Pixabay

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na jučerašnjem sastanku četvorke - Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, izneta ideja da se četiri zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, odnosno da nije potreban karantin od 14 dana, a verovatno ni PCR test, i da će to stupiti na snagu od 1. ili 15 juna.

- Od 1. juna verovatno za neke kategorije, a od 15. juna verovatno za sve - rekao je Dačić i istakao da se to odnosi na Bugarsku i Grčku.

Kako je rekao, Rumunija neće biti u tom "prvom paketu", jer ta zemlja ima svoje unutrašnje probleme i političke krize.

- Počinje turistička sezona, normalno je da će sve te zemlje razmišljati i brzo raditi na otvaranju svojih granica za turiste - rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je podsetio da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. juna, ali da se čeka potvrda tih zemalja da li će i njihove granice biti otvorene za državljane Srbije.

- Njihovi građani ce moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju nama da odgovore da li naši građani mogu tamo da idu. Nisu nam još odgovorili - rekao je Dačić.

Kada je reč o građanima Srbije, koji treba da idu u druge zemlje, to zavisi od konkretnih mera u zemlji u koju odlaze, naveo je Dačić.

Ministar je podsetio da je u celom svetu pokrenut postupak relaksacije mera, ali da to neće svuda ići istom brzinom i na isti način.

- U EU postoji načelni stav da je do 15. juna zabranjen ulazak u EU, osim u nekim izuzetnim slučajevima. Tako da će vecina zemalja krenuti u relaksaciju putovanja, kada govorimo o prostoru van EU, tek posle 15. juna - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA