≫ 

Ovaj grad je pravi biser Albanije: Pogledajte kako izgleda jedno od najčarobnijih mesta na Balkanu

Jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Albanije oduševljava ljude širom sveta. Kada pogledate fotografije, biće vam jasno i zašto

  • 6
Đirokastra Foto: Pixabay

Đirokastra, biser Albanije, nesumnjivo je jedan od najlepših i najčarobnijih gradova na Balkanskom poluostrvu.  Zbog specifičnih atrakcija i bogate istorije, ovo mesto je postalo deo Uneskove liste svetske kulturne baštine 

Đirokastra je grad u južnoj Albaniji,  istorijskoj regiji Epir, u dolini Gjerë (Širokih) planina i Drino reke, na 300 m nadmorske visine.Đirokastru nazivaju još i „Kameni grad“ zbog krovova pokrivenih kamenim pločama. Upisan je na listu svetske baštine kao “redak primer dobro sačuvanog otomanskog grada, koji su sazidali veleposednici.”

Stari grad je smešten na brdu i gleda na dolinu i okolne planine.

Kao jedno od najstarijih naselja u zemlji, Đirokastra je savršeno mesto za sve ljubitelje istorije i arhitekture. U gradu se nalaze mnoge izuzetno lepe kuće otomanskog doba, koje su sagrađene u 17. veku. Ukoliko rešite da prošetate strim gradom, imajte u vidu da su ulice prilično strme i da će biti malo pešačenja uzbrdo.

Novi deo grada je smešten u dolini, tako da novi betonski blokovi uopšte nisu narušile prepoznatljivu arhitekturu ovog mesta. Možete posetiti staru pijacu, jedinu džamiju u Đriokastri, kao i monumentalnu kuću Zekate koja sada služi kao etnografski muzej.

Dvorac se nalazi na samom vrhu brda i vidljiv je iz svih delova starog grada. Ostale su samo ruševine, ali pruža najbolji pogled na grad i planine. To je drugi najveći dvorac na celom Balkanskom poluostrvu.

Odavde se jasno vide kameni krovovi, male ulice i kuće. Unutar tvrđave se nalazi pozorišna scena na kojoj se održava Nacionalni folklorni festival Đirokastre.

Dvorac takođe ima bogatu istoriju: zatvor u dvorcu korišćen je tokom režima albanskog kralja Zoga, zatim italijanske i nemačke okupacijske snage tokom Drugog svetskog rata, a potom i tokom komunističkog režima. Od 70-ih godina, u njemu je bio vojni muzej, u kojem se nalazi avion američkih ratnih snaga, koji je zarobljen u blizini Tirane tokom Drugog svetskog rata.

Đirokastra, kao jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Albanije, posetiocima nudi mogućnost organizovanja zanimljivih jednodnevnih izleta. Za jedan ili dva sata vožnje moguće je doći do lokacija kao što su Permet (izvor vrele poznat po odličnoj toploj vodi) ili Siri I Kalter, takođe poznat kao Plavo oko , prirodno vrelo skriveno u šumi na putu za Sarandu.

U našoj galeriji možete pogledati fotografije ovog grada:

Da li vam se dopada ovaj grad u Albaniji i da li biste ga posetili?

Video: Devojke sa krpicama preko grudi vode vesti

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grad anhela

    28. maj 2020 | 13:12

    Prelepa zemljA. Imaju prelepo more

  • Lepota

    28. maj 2020 | 14:23

    Prirode

  • @ Kiki

    28. maj 2020 | 14:03

    Uvek bi kod njih i bugara otišao na more. A nikad u grčku i crnu goru. Bože čuvaj me lažnih prijatelja, neprijatelja ću sam da se čuvam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA