Italijanski raj u iščekivanju sezone: "Jeste li vi turisti? Prvi ste!"

Reporterka Tanjuga obišla je Ćinkve tere, raj u Italiji

  • 0
činkve tere, cinkve tere, italija Foto: Pixabay.com

Italijanskim nacionalnim parkom Ćinkve tere vlada neuobičajena tišina, mnoge radnje i ugostiteljski objekti su zatvoreni, a početak turističke sezone je neizvestan usled pandemije korona virusa i zavisi od epidemioloških podataka i otvaranja granica, javlja reporterka Tanjuga iz Italije.

Neposredno nakon omogućene veće slobode kretanja u regionu mesta prebivališta i uoči otvaranja regionalnih, ali i državnih granica Italije, dopisnica Tanjuga iz Ðenove obišla je Vernacu u nacionalnom parku Ćinkve tere, a priliku da posete regionalne znamenitosti bez brojnih turista koristi i većina ljudi u Italiji, zemlji sa najviše lokaliteta pod zaštitom Uneska u svetu.

Ćinkve tere jedno je od najpopularnijih turističkih oblasti u Evropi, a meštani, lokalni prodavci i ugostitelji koji su ranijih godina bili pod pritiskom usled masovnog turizma, saglasni su da im je dosta "prinudnog odmora", da je ponestalo para i da su nestrpljivi kada je u pitanju početak turističke sezone.

činkve tere, cinkve tere, italija Foto: Pixabay.com

- Uvek smo spremni (za turiste). Domaće turiste očekujemo početkom juna, a talas stranih posetilaca u avgustu - rekli su iz jednog lokalnog restorana reporterki Tanjuga.

Pet naselja Ćinkve tere, što u prevodu sa italijanskog jezika znači pet zemalja, poznata su po raznobojnim fasadama, uskim ulicama koje su najčešće sastavljene od stepenica, a u Vernaci ne treba zaobići šetnju stazama koje će vas odvesti iznad sela i pružiti vam neverovatan pogled.

- Jeste li vi turisti - znatiželjno je pitala jedna meštanka, dodavši "prvi ste".

Do brdovitih naselja Ćinkve tere najlakše je doći vozom, a u vreme pandemije kontrola na železničkim stanicama u Italiji je stroga, mesta na kojima nije dozvoljeno sedeti su obeležena, kao i mesta za stajanje u redu za ulaz i izlaz u cilju sprečavanja širenja virusa.

činkve tere, cinkve tere, italija Foto: Pixabay.com

Turizam je najteže pogođena privredna grana u Italiji usled korona virusa koji je odneo više od 33.000 života u Italiji i izazvao najdužu blokadu u Evropi iz koje ta zemlja postepeno izlazi posle dva i po meseca postepenim popuštanjem restriktivnih mera.

Najavljeno je da će regionalne i državne granice biti otvorene 3. juna, mada zvaničnici ističu da konačna odluka zavisi pd epidemioloških podataka.

činkve tere, cinkve tere, italija Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA