Vlasnici čamaca štrajkuju glađu: Nemaju dozvolu za prevoz, iako su turisti već stigli u kanjon Uvca

Posetioci su već stigli u ovaj rezervat prirode

  • 0
Uvac Foto: Rina

Vlasnici čamaca koji u kanjonu Uvca voze turiste u panoramsko razgledanje protestvuju ispred sedišta Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ jer kasni potpisivanje ugovora za ovogodišnju sezonu.

Tender je raspisan u februaru i tada je posao dobilo 18 pravnih lica, ugovori su trebali da se potpišu u aprilu, ali zbog uvođenja vanrednog stanja, sve je prolongirano.

- Prevoz je počeo sa obavljanjem svoje delatnosti 11. maja, mi potpadamo pod javni prevoz na unutrašnjim plovnim putevima. Mi ne bežimo da radimo pod merama koje su propisane, ali mi ni to ne dobijamo. Sa svih strana čujemo da se treba jačati domaći turizam, interesovanja imamo, ali ugovore još ne potpisujemo, i ne možemo da radimo - rekla je Katarina Vitorović, preduzetnica i vlasnica plovila.

Pozivi podrške stigli su i od davaoca smeštaja, jer brojni gosti već su bukirali svoj boravak na Uvcu, a neće moći da idu na planirane izlete, koji su neizbežan deo turističke ponude ovog dela Srbije.

- Postoji indicije da se poništi tender i da se otvori novi, što nama oduzima još mesec dana od turističke sezone, kako bi se zakonske predispozicije ispoštovale. Nemamo validan odgovor od predstavnika ni Rezervata ni lokalne samouprave. Pojedine kolege su krenule i u štrajk glađu od jutros, a svi nastavljaju sa protestom do ispunjenja zahteva. Inače, u toku je zasedanje skupštine „Rezervata” gde možda dođe do nekih promena - izjavila je Vitorović.

Prošle godine kanjon Uvca je ugostio 16.500 turista, od čega je njih oko 13.000 posetilo Ledenu pećinu.

Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji:

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA