≫ 

Od 3. juna Italija otvara granice između svih 20 regija

U Italiji više nema kritičnih epidemioloskih područja

  • 1
Italija

Foto: Pixabay

U Italiji nema kritičnih epidemioloskih područja, ukupno situacija je dobra i kao što je bilo planirano od 3. juna se mogu otvoriti sve granice između 20 italijanskih regija, zakljucak je Civilne zastite.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je, prenosi agencija agencija Ansa potučio da je u nekim regijama situacija jos uvek kompleksna, ali pod kontrolom, podaci su ohrabrujuci, ali i dalje epidemiolosku situaciju treba pratiti.

Ovim je stavljena tačka na polemike predhodnih dana o tome da li sve italijanske regije mogu da otvore svoje granice istovremeno, 3. juna, uprkos podacima o širenju korona virusa koji su prerma rečima stručnjaka “heterogeni”.

Naime, u severnoj pokrajini Lombardija koja je dva meseca bila epicentar zaraze Covidom19, i sada je 7 od 10 novih slučajeva zaraze upravo u Lombardiji.

Italija, Napulj

Foto: Pixabay

Od 516 novih zaraženih u poslednja 24 sata, 54 su osobe iz regije Lombardija, a od ukupno 87 soba koje su preminule od korona virusa u poslednja 24 sata, 38 preminuih je sa područja Lombardije, piše dnevni list “Avvenire”

Nakon otvaranja regionalnih granica ostaje na snazi mera obaveznog nošenja medicinskih maski i međusobnog odstojanja od jednog metra. Na ulazu u restorane, preduzeća i fabrike i dalje ostaje obaveza merenja temperature, a osobe kod kojih se zabeleži telesna temperatura iznad 38 biće pod posmatranjem i eventualno u samoizolaciji.

U ponedeljak 1. juna u celoj Italiji počeće da rade rekreativni i centri za estetiku, bazeni, filmske sale, arene, pozorista, spektakli.

Vlada je dala zeleno svetlo i za ceremonije venčanja. U poslednja tri meseca venčanja su se obavljana uz stroge mere zaštite, mladenci, svedoci i opštinski službenici svi sa maskama, obaveznim rastojanjem i bez svatova.

Od ponedeljka se mogu organizovati svadbe i venčanja kao što je to tradicija u Italiji, skupe ceremonije sa nekoliko stotina učesnika.

Sicilija, Italija

Pixabay.com

Po prometu koji ostvaruju zahvaljujucji svadbama na prvom mestu su dve pokrajine Kampanja i Pulja, gde sektor svadbi zapošljava nekoliko desetina hiljada osoba i ima godišnji promet od oko dve milijarde evra od venčanica, sminke, fotografskog servisa, poklona...

I za svatove ostaje obaveza držanja distance, od najmanje jednog metra, nošenje maske, izuzev za mladence, a svi učesnici moraće da mere telesne temperatur.

Video: Što se nas tiče, administrativni prelazi mogu slobodno da se prelaze

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    30. maj 2020 | 10:05

    Meni mnogo šta nije jasno... Živim u Nemačkoj i ova zemlja je prilično dobro izašla iz ovoga. Međutim još uvek ne ukidaju sve mere, deca još uvek ne idu regularno u školu i vrtić. * koja je bila najgore ugrožena, otvara od 1. juna bazene i sve živo, dozvoljava svadbe kako dolikuje, a ovde će u pojedinim republikama bazeni biti otvoreni ali pod otežanim uslovima, granice tek od 15.06. Ovo lud zbunjenog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA