≫ 

Italijani mogu u Hrvatsku uz priložen dokaz o rezervaciji hotela

Mnoge evropske zemlje ostaju zatvorene za dolaske iz Italije

  • 0
Croatia Hrvatska, hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Italija će 3. juna, posle skoro tri meseca mera ograničenog kretanja, otvoriti regionalne, ali spoljne granice za dolaske iz zemalja Šengena, bez obaveze karantina, ali mnoge evropske zemlje ostaju zatvorene za dolaske iz Italije.

Granice EU su u ovoj fazi u nadležnosti država, Evropska komisija može dati samo preporuke, a evropske države pregovaraju o istovremenom otvaranju granica 15. juna zbog turizma koji je među nateže pogođenim sektorima usled restriktivnih mera uvedenih širom Evrope zbog korona virusa.

Grčka je saopštila da će 15. juna ponovo otvoriti granice za dolaske iz 29 država, uključujući iz Kine, ali ne iz Italije, piše Korijere dela sera.

grčka granica carina pasos turisti granicni prelaz Foto: Shutterstock

Zemlje za koje Grčka otvara granice su Albanija, Australija, Austrija, Severna Makedonija, Bugarska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Estonija, Japan, Izrael, Kina, Hrvatska, Kipar, Letonija, Liban, Litvanija, Malta, Crna Gora, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, Mađarska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka i Finska.

Italija, Francuska i Španija su na listi zemalja koja je sastavljena nakon analize epidemioloških podataka, a zabrana dolazaka u Grčku ne odnosi se na državljanstvo već na aviosaobraćaj iz tih zemalja, navodi Katimerini.

Hrvatska, plaža, jadransko more, odmor, kafici Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Stanovnici Italije mogu posetiti Hrvatsku uz priložen dokaz o rezervaciji hotela, nakon što je Zagreb dodao Italiju na listu zemalja iz kojih je odobren dolazak, a koja uključuje i Austriju, Češku, Estoniju, Nemačku, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Slovačku i Sloveniju.

Situacija sa Austrijom i dalje je zabrinjavajuća za Italijane, navode lokalni mediji, a Beč je najavio da će austrijske granice biti otvorene od 15. juna za Nemačku, Lihenštajn i Švajcarsku.

Švajcarska je takođe zatvorena, osim za radnike koji moraju prelaziti granicu, do 15. juna, kada će biti dozvoljen ulazak za stanovnike Nemačke, Austrije, Francuske, a za građane Italije tek od 6. jula.

španija, barselona, more, plaza Foto: Pixabay.com / Španija

Španija ostaje zatvorena do 6. juna, s izuzetkom neophodnih dolazaka radnika, osoba koje imaju prebivalište u toj zemlji i za diplomate, a obavezan je karantin od 14 dana.

Predstavnici država-članica EU i Evropska komisija imaće još jednu priliku da 5. juna razgovaraju o otvaranju granica, a Brisel ukazuje da treba uzeti u obzir tri kriterijuma - epidemiološki, mere za sprečavanje širenja virusa i mogućnost za praćenje putem digitalnih aplikacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA