≫ 

Kako će izgledati putovanja avionom u bliskoj budućnosti?

U određenim zemljama će biti uvedeni roboti na aerodromima, koji će se baviti dezinfekcijom, ali i ostalim uslugama

  • 2
boing, avion

Boing / Foto: Pixabay

boing, avion

Boing / Foto: Pixabay

Čini se da je nova era vazdušnih putovanja na pomolu. Usped mera koje su donete tokom pandemije korona virusa, a koje imaju za cilj primarno povećanje bezbednosti putnika, sasvim je jasno da vazdušna putovanja neće baš biti kao što smo navikli.

Ne bi bilo čudno ako u određenim zemljama budu uvedeni roboti na aerodromima, koji će se baviti dezinfekcijom, ali i ostalim uslugama.

Širom sveta postoje mnoge nove ideje, koje su za sada još uvek u fazi ispitivanja.

U Kini su donete mere, koje su vrlo zahtevne za putnike. Pored toga što je potrebno da prilože dokaz da nisu zaraženi korona virusom, oni moraju i da pokažu poseban QR kod, koji je u zelenoj, žutoj ili crvenoj boji. I svaka boja jasno stavlja do znanja da li je to osoba koja je imala virus ili ga ima, odnosno koja ga ni nema. Tako na primer, zelena boja tog koda je znak da je putni testiran, kako navodi CNN. A upravo zahvaljujući tom kodu, odnosno njegovoj sadržini, zna se gde se putnik kretao.

Iako postoje oprečna mišljenja o tome, činjenica je da je praćenje situacije vrlo važno zbog pribavljanja odgovarajućih podataka, na osnovu kojih se i sprovode razna istraživanja.

Postoje indicije i da će pojedine avio-kompanije dati veću mogućnost izbora korisnicima poslovne klase.

Svakako se širom sveta razrađuju različiti modeli funkcionisanja avio-kompanija. Počev od izbacivanja sedišta iz središnjeg reda, obaveznog korišćenja zaštitnih odela i opreme od strane osoblja, kao i maski za svakog putnika.

Mnoge avio-kompanije su uvele obavezu nošenja maski tokom leta, jer je poznato da je upravo unutrašnjost aviona najrizičnija po pitanju širenja zaraze.

Avion

Foto: Pixabay

Jedna od prvih kompanija na području Bliskog Istoka, koja je uvela obavezno nošenje specijalne zaštitne opreme za kabinsko osoblje je i Quatar Airways.

U fazi ispitivanja su trenutno i mnoge tehnologije, a sve one su usmerene na zaštitu i putnika i osoblja tokom leta, kao i na poboljšanje kvaliteta usluga.

Posebnu poteškoću u ovom slučaju predstavlja i posluživanje u avionima. Određene kompanije su potpuno prestale sa primenom te usluge, dok ima i onih koje aktivno razmatraju uvođenje robota, koji će posluživati putnike onda kada to budu zatražili.

Pažnja je usmerena i na ubrzavanje protoka putnika na aerodromima, zatim na utvrđivanje stanja njihovog zdravlja, kao i na bezbednost tokom leta, te prilikom ukrcavanja i iskrcavanja. Isto tako se vodi računa i o dezinfekciji aviona, ali i aerodromskih zgrada, pa se i u tom smislu sprovode istraživanja.

Video: Majka i šestoro dece izbačeni sa leta zbog maske

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znate kako...

    13. septembar 2020 | 09:52

    Evo kako izgleda sada u avionu Air Srbije: Svi nose maske, ali odmah po poletanju stjuardese podeliše sendviče i na 3,4, sad ceo avion skida maske i počinje da ždere! Let od sat i po, sendvičić od zalogaj i po, al džabe je džabe... Eto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA