U Hrvatskoj uveliko počela sezona: Trenutno u zemlji boravi čak 33.000 turista

Od toga su 21.000 stranci

  • 2
Hrvatska more, plaza Foto: Pixabay

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice iz sistema e-Visitor, u Hrvatskoj trenutno boravi 33.000 turista, što je, kako se navodi, tri puta više nego što ih je bilo pre dve sedmice, a od kojih su 21.000 stranaca.

Stranci su opet u većini, a među njima najviše noćenja ostvaruju Nemci, Slovenci, turisti iz Austrije, BiH i Češke.

O tome koliko je korona virus usporio, odnosno umanjio turistički promet u Hrvatskoj, ukazuje podatak iz e-Visitora za 1. jun prošle godine kada je u Hrvatskoj boravilo čak 315.000 turista.

Po broju gostiju prvi je Vir, koji se i tokom celog ''lockdowna'' isticao brojem turista u nekomercijalnom smeštaju, a slede Rovinj i Medulin, Mali Lošinj i Krk.

Turisti, prema istom izvoru, najviše biraju objekte u domaćinstvima, a potom kampove i hotele, tako da je poslednjeg dana maja, na primer, turistički promet ostvarivan u 2870 objekata u domaćinstvima, 200 hotelskih I 138 kamp-objekata.

- Povoljna epidemiološka situacija i otvaranje granica donelo je i postupno jačanje turističkog prometa, čiji dalji rast očekujemo i u nadolazećem razdoblju, s prvim većim intenzitetom prometa u drugoj polovini juna i od početka jula - rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, prenela je Hina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    2. jun 2020 | 13:52

    Bice rekordna. Spustili su cene, a I ljudi su zeljni odmora, sunca, mira I provoda.

  • Nihad-de baaa....

    2. jun 2020 | 21:02

    Bijo sa umene ženom i djecom prošli četvrtak do sinoć.Bogami prelijepo,odmor bez gužve samo za poželjeti.Djeca se iskakala i ispliva do mile volje a kasnije ispavala.Domaćin pravo gospodski nas ugostio i ispratio.More odlično a sunce nije jako.Svega ima od zrelog paradajza,krastavaca,voća,ribe,janjetine,hljeb domaći ispod peke i naj vžnije dobra vina-Istarske Malvazije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA