≫ 

Australijance upozoravaju da ne putuju u Grčku na letovanje: "Previše lepo da bi bilo istinito"

I Australija je na listi 29 zemalja koje će već od 15. juna moći da uđu u Grčku bez testa i karantina

  • 1
Mikonos Mikonos / foto: pixabay.com

Širom sveta s nestrpljenjem se očekivala lista grčkog Ministarstva turizma sa listom od 29 zemalja koje će prve od 15. juna moći da posete ovu zemlju bez obaveznog testa i karantina.

Na toj listi se pored Srbije, našla i Australija, a slobodno se može reći da su stanovnici ove zemlje doslovno u šoku.

Naime, vladini zvaničnici i zdravstveni stručnjaci u Australiji odmah su istakli činjenicu da turističko putovanje usred pandemije nije samo opasno već i ilegalno, piše Gardijan.

- Čak je i grčki ambasador u Australiji, Jorgos Papakostas upozorio Australijance da ne prihvataju turističku ponudu Grčke, priznajući da ona bila ilegalna jer bi putovanjem u Grčku prekršili pravilo o tome da ne smeju napuštati zemlju, osim ako nije u pitanju izuzetna situacija - ističe britanski list.

U tekstu se navodi da je ambasador Grčke u Australiji podsetio da je putovanje u Grčku generalno nemoguće za Australijance jer nemaju ni kako da dođu do nje zbog prekida direktnih letova i potrebnog tranzita preko Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Azije.

Na pitanje o pravilima koji važe za Australijance koji putuju u Grčku, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je da građani mogu da napuste zemlju samo u izuzetnim situacijama, što ne uključuje turizam.

Santorini Foto: Pixabay

Takođe, Australijanci koji se vrate iz inostranstva moraće da budu u karantinu 14 dana.

Grčki ambasador ističe da su u toku pregovori o bilateralnoj saradnji između dve zemlje koja bi mogla da olakša put zainteresovanim turistima.

S druge strane, dr Piter Kolinion, profesor i stručnjak na temu zaraznih bolesti Nacionalnog univerziteta u Australiji kaže da je ponuda Grčke "previše lepa da bi bila istinita".

- Zabirnuo bih se da odem u mesto koje nije imalo sličnu kontrolu nad pandemijom kao mi u Australiji. Zemlje koje su se čak dobro nosile sa virusom, poput Nemačke i dalje imaju 600 slučajeva dnevno - istakao je on.

Video: Niko nije srećan ali se mora: Na plažama u Grčkoj prve ležaljke ograđene pleksiglasom

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    3. jun 2020 | 11:49

    Crnogorci bi ih prihvatili oberučke kad bi ovi hteli da dođu kod njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA