≫ 

Najpoznatiji istanbulski mačak je dobio svoju statuu, a ovo mesto je postalo magnet za turiste

Mačak Tombili je bio i ostao legenda grada Istanbula

  • 2
Tombili Printskrin Instagram/coralie_aa

Istanbulske mačke uživaju povlašćeni status u ovom gradu: iako nisu kućni ljubimci već mace sa ulice, one su veoma voljene i negovane. Dokaz za to je priča o neobičnom mačku Tombiliju koji je postao svojevrsna legenda grada...

Mačor Tombili je popularnost stekao zahvaljujući viralnim fotografijama koje su se proširile internetom - on je uslikan na kaldrmisanoj ulici u svojoj karakterističnoj ležećoj pozi zbog koje je postao oličenje opuštene i kul mačke.

Iako o nije imao svoj pravi dom, lokalci koji su ga redovno viđali su kazali da su komšije iz kraja vodile brigu o njemu.

Tombili je tako postao glavna maskota grada, koja je podsećala prolaznike da malo uspore i pronađu vreme za odmor. Nažalost, buckasti mačor se prošle godine iznenada razboleo i preminuo. 

Ljudi koji su ga poznavali nisu mogli lako da se pomire sa činjenicom da neće svakog dana sretati svog prijatelja kako ih gleda iz prikrajka ili prilazi da se malo pomazi.

Zbog toga su rešili da urade nešto kako bi očuvali uspomenu na njega.  Stanovnici Istanbula odlučili su damu odaju počast postavljanjem bronzane statue na njegovom omiljenom mestu u gradu.

Obožavaoci ove kul mačke su čak napisali kratke poruke na njegovoj omiljenoj klupi, u kojoj su mu uputili najlepše reči...

- Živećeš u našim srcima. Maskota naših ulica, voljeni Tombili izgubio je borbu za život nakon jednog meseca i sklopio oči 1. avgusta - piše na klupici.

Kako je mačak bio planetarno poznat, lokacija na kojoj se nalazi statua izaziva veliku pažnju turista, koji žele da se fotografišu baš na omiljenom mestu Tombilija.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA