≫ 

Udruženje turističkih privrednika BiH poziva srpske turiste

"Posetiti ovaj grad znači osetiti lepotu Istoka i Zapada u isto vreme na istom mestu. Ne treba zaboraviti i olimpijske planine"

  • 2
Mostar Mostar, glavno središte Hercegovine. Foto: pixabay.com

Udruženje turističkih privrednika u BiH pozvalo je srpske turiste da provedu godišnji odmor u Bosni i Hercegovini, navodeći da pored Sarajeva ima mnogo destinacija koje su nepravedno zapostavljene, a vredi ih doživeti.

Udruženje u saopštenju poručuje da se na taj način podržava regionalni turizam i da obe zemlje mogu jedna drugoj da pomognu u trenutku kada je sektor turizma posebno pogođen pandemijom korona virusa.

Oni podsećaju da Sarajevo, kao glavni grad BiH, sve više privlači pažnju turista i poslovnih ljudi iz celog sveta i predstavlja jezgro multietičnosti i "mozaik tri religije" u samom srcu Evrope.

- Posetiti ovaj grad znači osetiti lepotu Istoka i Zapada u isto vreme na istom mestu. Ne treba zaboraviti i olimpijske planine - Jahorinu, Igman, Trebević, Blejašnicu i Vlašić koje su udaljene 30 minuta od centra Sarajeva - kažu u Udruženju turističkih privrednika.

Sarajevo Foto: Pixabay

Preporučuju da se pored Baščaršije obiđe i Vrelo Bosne, Mostar, Blagaj - Tekija, Travnik, Banjaluka-Kastel, Međugorje, Prokoško jezero, Plivska jezera, Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Kozara, Kravice, Una...

Turizam je jedna od najpogođenijih grana privede tokom pandemije korona virusa, nakon što su brojne zemlje usled epidemioloških mera ograničile ili u potpunosti zatvorile granice.

Za turiste iz Srbije zatvorena je još uvek granica prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Svetska turistička organizacija procenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će usled toga u pitanje biti dovedeno najmanje 100 miliona radnih mesta.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana pozvale su domaće turiste da većinu odmora provode u zemlji i na taj način pomognu pogođeni turizam.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago Sokolac

    30. jun 2020 | 14:01

    Vele Sarajevo mozaik tri religije,a proterali i Srbe i Hrvate

  • nibrS

    30. jun 2020 | 17:06

    Koja multietničnost je u pitanju? Gdje su većina Srba iz muslimansko-hrvatske federacije (originalan naziv po Daytonu)?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA