≫ 

Ova evropska prestonica je zabranila iznajmljivanje AirBnB smeštaja u centru grada

U centru Amsterdama više nije moguće iznajmiti smeštaj preko AirBnB platforme

  • 0
Amsterdam

Foto: Pixabay

Ako tražite dobar smeštaj u Amsterdamu preko AirBnb sajta, nemojte očekivati da ćete pronaći prenoćište u blizini centra grada.

Amsterdam je zabranio iznajmljivanje AirBnb-a u centru grada, odnosno njegovim istorijskim delovima: u Burgvallen-Oude Zijde, Burgvallen-Nieuve Zijde i Grachtengordel-Zuid, prenosi Rojters.

Grad je saopštio da je promena stupila na snagu 1. jula. Što se tiče ostalih područja u gradu, domaćini AirBnb-a moraju dobiti dozvolu za iznajmljivanje svojih domova turistima, koji mogu da odsedaju najviše 30 dana godišnje, a grupe mogu biti od najviše četiri osobe.

U poslednjih nekoliko godina Amsterdam doživljava procvat turizma, pre nego što je započela pandemija korona virusa.

Iznenadna pojava masovnog turizma u zemlji dovela je do toga da grad traži samo „kvalitetne turiste“, ocenila je turistička zajednica grada.

airbnb

Foto: Pixabay

- 1 od 15 domova u Amsterdamu se nude putem interneta, a ponuda kuća na različitim platformama za iznajmljivanje povećala se pet puta. Zbog ovog povećanja, iznajmljivanje kuća za turiste ima sve negativniji uticaj na kvalitet života u raznim amsterdamskim četvrtima - piše u saopštenju.

Prema Rojtersu, 95 odsto smeštaja koji se iznajmljuje preko AirBnb sajta se nalazi van zone zabrane.

Sprovođenje zabrane usledilo je nakon anketiranja stanovnika i lokalnih organizacija, u kojoj je 75 odsto podržalo zabranu upotrebe aplikacije za deljenje smeštaja u ovim delovima grada, navodi se u izjavi.

Amsterdam

Amsterdam / Foto: Pixabay

Zamenica gradonačelnika Laurens Ajvens dodala je da bi zabrana potencijalno mogla da se proširi i na druge delove grada.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA