≫ 

Crna Gora pripremila plan za zaražene turiste: Gde će biti smešteni i o čijem će se trošku lečiti?

Plan i program za potencijalno zaražene turiste

  • 8
Crna gora, Perast

Foto: Pixabay

Operativni štab za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni, u čijem radu učestvuju i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, pripremio je "Akcioni plan monitoringa i postupanja u slučaju pojave bolesti Covid-19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori", kao i "Preporuke i uputstva Instituta za javno zdravlje u vezi obolevanja od Covid-19", prenosi "RTCG".

Pri ulasku u Crnu Goru evidentiraće se svaki putnik očitavanjem barkoda na mobilnom telefonu ili će se na graničnom prelazu uzimati podaci preko formulara ukoliko se putnici nisu prijavili putem aplikacije.

Takođe, svakom stranom državljaninu biće urušen pamflet koji sadrži:

Preporuke i uputstva Instituta za javno zdravlje u vezi obolevanja od Covid-19 sa preporukom postupanja u slučaju pojave simptoma Covid-19 i sa brojevima telefona zdravstvenih ustanova na koje se može javiti, ali i uputstvo o korišćenju aplikacije i zakonskoj obavezi prijave boravka u roku od 24h.

Kako će se postupati sa potencijalno zaraženom osobom?

 

Hoteli i drugi objeti za pružanje usluga smešaja, u obavezi su da odrede osobu koja je zadužena da kontaktira nadležni dom zdravlja/epidemiologa kako bi prijavio sumnjivi slučaj i primio uputstva o potrebnim postupcima u skladu sa Privremenim preporukama za postupanje i sprovođenje mera zaštite od Covid-19.

Šta ako je neko zaražen?

 

Budva

Budva / Foto: Pixabay/HubertPhotographer

Ukoliko turista tokom boravka u Crnoj Gori dobije simptome Covid-19 i potvrdi se da je pozitivan, ovo su sledeća dva načina postupanja:

Ako turista ima težu kliničku sliku koja zahteva hitno pružanje zdravstvenih usluga, oboleli se smeštaju u KCCG, OB Bar, OB Nikšić i OB Berane, u zavisnosti od geografske pozicije na kojoj se turista nalazi u trenutku javljanja simptoma i kliničke slike obolelog.

Prevoz pacijenta vrši ZHMP/domovi zdravlja u zavisnosti od kliničke slike i ustanove u koju se pacijent upućuje.

Ako turista ispoljava blažu kliničku sliku i smešten je u hotelu, moraće da bude u odvojenom delu (npr. zadnji sprat hotela, jedno krilo hotela, posebni depandansi) gde će ostati u samoizolaciji pod merama zdravstveno-sanitarnog nadzora do napuštanja Crne Gore, odnosno odlaska kući ukoliko se radi o domaćem turisti.

Ako je smešten u malom hotelu i registrovanom privatnom smeštaju, mora ostati u sobi u samoizolaciji sve do napuštanja Crne Gore.

Ako je strani državljanin ili državljanin Crne Gore vlasnik objekta - pozitivni asimptomatski slučajevi i oni sa blažom kliničkom slikom ostaju u svojim objektima u samoizolaciji.

U slučaju da se inostrani turisti ne pridržavaju propisanih mera samoizolacije upućuju se u karantin pod komercijalnim uslovima.

Ko snosi troškove?

 

perazica do jadransko more crna gora

foto: Telegraf.rs

Država Crna Gora snosi troškove lečenja, samoizolacija i karantina svih turista.

Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore su u obavezi da pripreme informaciju o načinu plaćanja za troškove lečenja. Za troškove samoizolacije i karantina Vlada Crne Gore će opredeliti namenska budžetska sredstva.

Kako izgleda povratak kući?

 

Kontakti ili oboleli sa asimptomatskom infekcijom ili laksom kliničkom slikom, koji su u Crnu Goru došli sopstvenim prevoznim sredstvom napuštaju zemlju uz pratnju policije do graničnog prelaza.

Oni koji nisu došli sopstvenim prevozom moraće sami da organizuju prevoz do zemlje iz koje su došli, a prevoz im može organizovati Ministarstvo održivog razvoja i turizma uz asistenciju Ministarstva saobraćaja, Montenegro erlajnsa, Vojske Crne Gore, privatnih avio prevoznika, MUP-a. Troškovi transporta padaju na teret turiste.

Video: Seničić: Zamenska putovanja za aranžmane od 6. do 15. jula

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA