≫ 

Objavljena lista najmoćnijih pasoša na svetu usred pandemije Covid-19: Evo na kom mestu je srpski

Indeks pasoša se ažurira u realnom vremenu tokom cele godine

  • 0
Pasoš

Foto: Pixabay

Japanski pasoš zadržao je svoju poziciju na vrhu liste najmoćnijih pasoša, dok druge zemlje osećaju težinu koju je donela pandemija korona virusa.

Agencija "Henley Passport Index" koja periodično rangira pasoše u skladu sa viznom politikom, odnosno slobodom putovanja koju ima neka zemlja, upravo je objavila drugu listu po redu, nakon što je pandemija izazvala zatvaranje granica i globalnu zabranu putovanja.

Iako su međunarodna putovanja još uvek za mnoge ljude nemoguća zbog opasnosti od širenja virusa, indeks i dalje rangira nacije prema broju zemalja koje teoretski dozvoljavaju bezvizni pristup.

Prema poslednjem rangiranju ove nedelje, Japan je zadržao svoju poziciju na vrhu liste, jer omogućava putovanja bez viza u 191 zemlju.

Singapur je na drugom mestu sa mogućnošću obilaska 190 zemalja, a Južna Koreja i Nemačka su na trećem mestu, sa pristupom u 189 zemalje.

Avionski let

Foto: Pixabay

Srpski pasoš nalazi se na 40. mestu i sa njim se može se putovati u 134 zemlje bez vize.

Kada je reč o zemljama iz regiona, hrvatski pasoš je zauzeo 19. mesto na listi, što znači da građani ove zemlje mogu bez vize da putuju u 170 zemalja. Bosna i Hercegovina je na nešto lošijoj poziciji - 52. mestu, a otvorena su im vrata 117 država.

Američki pasoš je pretpeo dramatičan pad na listi, a pre samo 5 godina bio je na prvom mestu.

- Treba razmotriti koliku trenutni slobodu putovanja imaju vlasnici nekad prestižnih pasoša. Pogledajte, na primer, američki pasoš - 2014. godine on je na našem indeksu imao mesto prvo mesto u svetu, ali američki državljani trenutno imaju daleko manju slobodu putovanja od većine građana drugih bogatih, industrijalizovanih država, pa čak i nekih manje razvijenih zemalja. Američki državljani sada imaju približno isti nivo slobode putovanja kao i građani Urugvaja - koji su na listi EU zemalja dobrodošlice na 28. mestu sa mogućnošču putovanja u 153 zemlje bez vize - kazali su iz agencije "Henley Passport Index".

pasoš, viza

foto: pixabay.com

Deset najmoćnijih pasoša u doba korona virusa:

 

1. Japan

2. Singapur

3. Nemačka i Južna Koreja

4. Finska, Italija, Luksemburg, Španija

5. Austrija, Danska

6. Francuska, Irska, Holandija, Porugalija, Švedska

7. Belgija, Norveška, Švajcarska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države

8. Češka, Grčka, Malta, Novi Zelands

9. Australija, Kanada

10. Mađarska

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA