U Dalmaciji popunjen svaki 4. krevet: Snažan uticaj pandemije i na hrvatski turizam

Trenutno u ovom delu Hrvatske boravi oko 200.000 turista

  • 3
Dalmacija, Hrvatska

foto: pixabay.com

Dalmacija beleži veliki pad prometa od turizma, jer u prvoj polovini jula u sve četiri dalmatinske županije odmara tek nešto više od 200.000 turista, odnosno svaki četvrti krevet je popunjen, piše Jutarnji list.

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika ne čudi otuda da se narednih dana i sedmica u svim dalmatinskim županijama i gradovima pripremaju rebalansi budžeta, koji će biti manji od planiranih.

Zbog bitno promenjenih privrednih okolnosti koje su posledica epidemije korona virusa, neki gradski budžeti su već zaustavili sva planirana davanja za ovu godinu.

Brojke, navodi se, najbolje govore o tome šta se događa jer se cela Dalmacija upinje da dostigne tek četvrtinu prošlogodišnjeg turističkog prometa.

Trenutno, statistika pokazuje da najbolje ide Zadarskoj županiji, koja je na polovini prošlogodišnjih brojeva, dok je, dodaje se, najlošije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja zavisi od avioprevoza, gde je promet manji od prošlogodišnjih 15 odsto.

Prema podacima portala eVisitor Zadarska županija ima trenutno oko 85.000 gostiju, ili 28 odsto iskorišćenog kapaciteta.

Najviše je gostiju u porodičnom smeštaju, a 40 posto trenutno evidentiranih gostiju u toj županiji nalazi se u nekomercijalnim objektima - vikendicama ili apartmanima u privatnom vlasništvu, njih čak 32.000.

U Šibensko-kninskoj župadniji, prema istim podacima, boravi 33.000 ili tek 28 odsto, dok je Splitsko-dalmatinska županija sa sadašnjih 75.000 turista na oko 26 posto iskorišćenosti kapaciteta.

Dubrovačko-neretvanska županija s trenutnih oko 20.000 gostiju ostvaruje oko 20 posto prošlogodišnjeg prometa, dok je za prvih šest meseci ostvaren prihod dostigao tek 13 odsto prošlogodišnjeg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caca

    13. jul 2020 | 12:37

    Ne zaslužuju da iko ode u "lijepu njihovu"! Tako im treba!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA