Eliminisanje srednjeg sedišta u avionima bi moglo značajno da pomogne u smanjenju rizika od korone

Stručnjaci i dalje ističu da bi srednje sedište u avionu trebalo da bude prazno

  • 2
avion, sedište, putnik Foto: Pixabay.com

Eliminisanje srednjeg sedišta u avionima moglo bi još više da smanji rizik od korona virusa na letu, predlaže novi istraživački rad sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Istraživački rad pod naslovom „Rizik Covid-19 među putnicima u avio-kompaniji: Da li bi srednje mesto trebalo da ostane prazno?, koji je napisao nagrađivani MIT statističar Arnold Barnet, objavljen je u MedRkivu početkom ovog meseca.

U radu, koji tek treba da bude recenziran, predstavljen je stepen rizika dobijanja Covid-19 bolesti od najbližeg putnika ne leta, a rezultati sugerišu da bi mogao da se zarazi 1 od 4.300 putnika. 

Prema nalazia istraživanja, taj rizik pada na 1 od 7.700 ukoliko se izbaci srednje sedište u avionu.

Proračuni, piše Barnet, "sugerišu merljivo smanjenje rizika od Covid-19 kada se srednja sedišta u avionima drže prazna".

Sedišta u avionu Foto: Florian Barjot

Takođe napominje da „nije jasno da je rizik od zaraze tokom leta veći od rizika povezanog sa svakodnevnim aktivnostima tokom pandemije“.

U radu se istražuju rizici povezani sa krcatim letovima jer avio-kompanije ponovo počinju da rezervišu avione u punom kapacitetu posle višemesečne blokade srednjeg sedišta ili prizemljenja aviona zbog pandemije.

Studija je zasnovana na procenama da putnici nose maske, što smanjuje rizik od 82 odsto.

Međutim, procene rizika "ne uzimaju u obzir mogućnost zaraze tokom ukrcavanja i napuštanja aviona, od zaraznih putnika koji se kreću u prolazima do toaleta ili unutar samog toaleta."

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA