Oko 20.000 turista iz Srbije posetilo Tursku, nema zaraženih

Turistička sezona u Turskoj, kao i u većini zemalja, počela je sa velikim zakašnjenjem, a najveći broj hotela u antalijskoj regiji je otvoren 24. jula

  • 3
Turska

foto: pixabay.com

Oko 20.000 turista iz Srbije boravilo je ovog leta u Turskoj i među njima nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze korona virusom, izjavio je danas za Tanjug ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković.

On navodi da je u poslednja 24 sata u Turskoj je registrovan 1.491 novi slučaj zaraze korona virusom, dok je od posledica infekcije preminulo 26 osoba, a nagli porast zaraženih u toj zemlji pripisuje se nedavnom obeležavanju praznika Kurban bajrama i većem broju turista.

Marković navodi da je broj zaraženih u Turskoj, koji je prethodnih dana skočio na oko 1.500 dnevno, posledica i toga što je više od milion turskih građana boravilo u Bodrumu, najposećenijoj regiji za domaći turizam.

- Bodrum se bitno razlikuje od antalijske regije i najsličniji je grčkom konceptu turizma. U antalijskoj regiji, gde uglavnom letuju naši građani, svaki hotel ima svoju plažu namenjenu isključivo gostima i tu su šanse za zaražavanje znatno manje - objašnjava Marković.

Dodaje da se epidemiološka situacija u Turskoj ne razlikuje mnogo od drugih država, posebno onih u kojima je, kako kaže, turizam jedna od osnovnih privrednih grana, i ističe da su u toj zemlji preduzete maksimalne mere predostrožnosti kako bi se širenje zaraze svelo na minimum, pre svega u turističkim destinacijama.

Bodrum

Foto: Pixabay/Bodrum

- Do danas nismo dobili informaciju da se neko od naših građana razboleo ili da je završio u bolnici. Ko dođe zdrav u neki od hotela u Turskoj, sve su šanse da se zdrav i vrati u svoju zemlju, pod pretpostavkom da ne napušta hotel i plažu. Rizik uvek postoji ako se obilaze šoping molovi ili otvorene tržnice kao što je Kapali čaršija u Istanbulu ili slična mesta - kaže Marković.

Pohvalio je nadležne organe u Srbiji i agencije koje organizuju dolazak naših turista u Tursku što su, kako kaže, ozbiljno shvatili preporuku da građani na letovanje ne kreću bez putnog osiguranja koje podrazumeva i lečenje od posledica zaraze Kovidom-19.

- Time smo na neki način sprečili neprijatne situacije s kojima smo se susretali u Grčkoj kada je našim građanima bilo dozvoljeno da letuju u toj zemlji -navodi Marković.

turska

Antalija / foto: pixabay.com

Turistička sezona u Turskoj, kao i u većini zemalja, počela je sa velikim zakašnjenjem, a najveći broj hotela u antalijskoj regiji je otvoren 24. jula za praznik Kurban bajram.

Prema procenama turskog ministarstva turizma, oko 15 miliona turista je ove godine prošlo kroz Tursku, a sezona je, kaže Marković, daleko ispod očekivanja, posebno u poređenju sa prethodnom godinom koja se smatrala rekordnom i kada je u toj zemlji boravilo između šest i sedam miliona turista samo iz Rusije.

- 'Onda se može se zamisliti koji su gubici u turističkom sektoru. U antalijskoj regiji trenutno je otvorena jedna trećina hotela, a situacija najviše podseća na leto 2016. godine, posle neuspelog puča - navodi ambasador.

turska plaza more letovanje

Foto: Pixabay

Od početka epidemije vriusa Kovid-19 u Turskoj je registrovano 264.000 obolelih od virusa Kovid-19 , a preminulo je 6.209 pacijenata.

Marković navodi da je epidemijom korona virusa trenutno najugroženiji jugoistok zemlje i gradovi kao što su Dijarbakir i Mardin, a u toj regiji pojedina manja mesta su u karantinu.

U celoj Turskoj, u zatvorenom i na otvorenom, obavezno je nošenje maski, a kazna za nepoštovanje te mere je 900 lira što je oko 110 evra.

turska plaza more letovanje

Foto: Pixabay

Kušadasi

Kušadasi / Foto: Pixaxbay

- Sve proslave i manifestacije koje podrazumevaju bliske kontakte traju sat vremena, a od pre dva dana i starijima od 65 godina ograničeno je prisustvo na sahranama i svadbama - kaže Marković.

Dodaje da je u Turskoj bilo mnogo rasprava povodom početka nove školske godine, ali da je odlučeno da se od 1. septembra krene sa online nastavom, a da od 21. septembra počne nastava u školama.

- Postoji skepticizam da li će to tako biti, sve zavisi od razvoja epidemiološke situacije - navodi Marković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zevs

    28. avgust 2020 | 14:24

    Eto nek puknu oni srbi koji ne vole turke , ovi pametni cosaju

  • Nole

    28. avgust 2020 | 15:13

    20 hiljada ljudi bilo i niko nije zarazen. To turciii. Koliko je zarazeni koji su se vratili iz Grcke?

  • y

    29. avgust 2020 | 07:45

    Turska je raj za turiste. Bila sam i opet ću ići.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA