≫ 

3 stvari koje morate uraditi kad se vratite u Srbiju sa odmora

Dr Darija otkriva kako da se ponašate kada se vratite sa putovanja u Srbiju

  • 2
Letovanje, koronavirus Foto: Pixabay

Mnogi Srbi ovog leta nisu želeli da propuste svoj letnji odmor, a doktorka Darija Kisić Tepavčević je na današnoj konferenciji otkrila kako turisti treba da se ponašaju kada se vrate u Srbiju.

- Svako ko je odlučio da ide na letovanje je procenio stepen rizika za sebe i svoju porodicu. Mi apelujemo da svi koji odlaze tamo da imaju na umu da je dosta nepovovljnija situacija nego u našoj zemlji i da imaju na umu da je virus tu, da cirkuliše i da učine sve da zaštite sebe i svoju porodicu - kazala je doktorka.

- Takođe apelujemo na građane kada se vrate u našu zemlju da se trude da imaju što manje kontaktat, da koriste opšte mere prevencije i da sprečimo sekundarno prenošenje u našoj populaciji. Moramo svi da raspodelimo svu odgovornost i da budemo čuvari sopstevnog zdravlja i svoje porodice. Samo zdrava osoba može da pomogne i svojoj okolini - dodala je u svom govoru.

- Nismo doneli odluku koja uključuje određen mere nakon povratka naših građana i to je nešto što se prati svaki dan. Apelujemo na građane da dobro razmisle da li da idu na određena mesta, a onda da budu maksimalno odgovorni kada se vrate u našu zemlju - napomenula je dr Kisić Tepavčević.

Doktorka je poseban apel uputila građanima

Dr Darija je istakla 3 obavezne stvari koje apsolutno svaki turista po povratku sa odmora treba da uradi:

1. Da se trudi da ima što manje kontakta

2. Da koristi opšte mere prevencije

3. Da ima veći stepen predrožnosti i da spreči sekundardno prenošenje infekcije u našoj populaciji.

Praia da luz, Portugal, plaža, letovanje Foto: Shutterstock

Koja je preporuka za decu školskog uzrasta?

Danas je na Kriznom štabu saopšteno da se snažno preporučuje da deca školskog uzrasta u prvih deset dana ne odlaze na nastavu, već da je sprovode onlajn.

- Preporuka za decu ne znači da su deca oslobođena škole tih par dana nakon povratka u zemlju, a da mogu da izlaze i da obavljaju druge aktivnosti. To je ono što napominemo! Ukoliko se vi i vaše dete trenutno nalazite u zemlji u kojoj je veća učestalost obolevanja veća nego u našoj zemlji preporuka je da se što manje krećete kada se vratite u zemlju. Ukoliko se to poklopi sa odvijanjem nastave, preporuka je da dok ne istekne period maksimalne inkubacije, dete boravi kući, odnosno onlajn prati nastavu - objasnila je doktorka Kisić Tepavčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J....

    28. avgust 2020 | 23:32

    Kod srba nema apela i preporuka samo striktno da se naredi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA