≫ 

Crna Gora ublažila mere za ulazak za građane država regiona

Odluka donesena na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore

  • 6
Crna Gora, korona virus, rampa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade, prenose Vijesti.

- Rezidenti svih država sa „žute liste“ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa „crvene liste“ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru."

Olakšice za rezidente koji na kratko putuju u države regije

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u našoj zemlji – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje večeras.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MilosBJ

    3. septembar 2020 | 23:42

    Svaka cast na popustanja.. Ove ce mnogima olaksati sad putovanje.. Ahahahahahaha

  • Nes

    4. septembar 2020 | 06:07

    Da lakše udju Milovi ,ustaše iz Splita .

  • Realna

    4. septembar 2020 | 10:18

    Kazu obidjite Srbiju ne pada mi na pamet. Ako odete na Oplenac ulaz u crkvu se naplacuje, ako odete da obidjete vodopad Lisine morate da iskesirate inace nema ulaska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA