Bandži skokovi na Tari: Jedan od najvećih mostova u Evropi okuplja turiste željne adrenalina

Da li biste smeli da izvedete bandži skok sa ovog mosta?

  • 4
Tara most

Foto: Pixabay

Đurđevića Tara je najviši most na severu Crne Gore i jedan od najvećih na Balkanu. Most visok 170 metara uzdiže se iznad najdubljeg kanjona u Evropi.  Po legendi, most je delo Lazara Jaukovića, koji ga je i srušio, zbog čega je posle streljan.

Iako je sagrađen 1940. godine, svečano otvaranje mosta, nažalost, nije se desilo jer je most završen upravo pred početak Drugog svetskog rata.

Tokom rata partizani su trebali da prekinu komunikaciju i rušenje mosta povereno je inžinjeru mostogradnje Lazaru Jaukoviću koji je srušio najmanji luk (ima pet lukova). Lazar Jauković je kasnije streljan u blizini mosta.

Most je obnovljen 1946. godine, i danas predstavlja idealnu lokaciju za turiste željne adrenalina.

Most star 80 godina, koji je nekada bio najveći u Evropi, svojom lepotom privlači raznovrsne goste širom sveta. Danas ima tradiciju skakanja bandžija tako da se upravo na ovoj lokaciji okupljaju mnogi avanturisti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nastia 💃🏼 (@onoiko) on

 

Većina posetilaca, međutim, odlučuje se spuštanje ziplajnom, brzinom od 120 km na sat. Ziplajn se prostire  350 m preko kanjona Tare, jedan je od najdužih u Evropi i nudi impozantan pogled na most Đurđevića Tara i okolni Nacionalni park Durmitor.

Da biste iskusili Đurđevića Taru u potpunosti, odlučite se za rafting Tarom. Takođe, pešačenje do vrha planine Ćurevac, s druge strane, pruža pogled od 360 stepeni na najdublji deo kanjona, tako da je i hajking takođe jedna od popularnih aktivnosti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zip Line Montenegro (@zip_line_montenegro) on

 

Most Đurđevića Tara nalazi se na severu Crne Gore, između sela Budečevica i Trešnjica.

Jedna vožnja Ziplajnom u kanjonu reke Tare košta 25 evra, ali nekoliko agencija nudi jednodnevne izlete koji uključuju ziplajnt, rafting i planinarenje Nacionalnim parkom Durmitor, pa cena za ove aktivnosti bude nešto povoljnija.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by О жизни (@ilona_onlylife) on

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    19. septembar 2020 | 17:39

    Most je delo arhitekte Mijata Trojanovica, za vreme rata zatocenog, posle rata profesora Beogradskog univerziteta. Inzenjee Jaukovic je po naredbi partizanskog staba (-da bi se sprecio prodor Italijana i cetnika) izvrsio rusenje najmanjeg luka (-da bi most kasnije mogao da se obnovi). Nekoliko meseci kasnije cetnici su zarobili inzenjera Jaukovica i pored mosta streljali.Na istom mestu na kom su Jaukovicevog prapradedu ubili Turci zbog napada na Smail-agu Cengica.

  • Crni

    19. septembar 2020 | 18:47

    Drugi put su ga rusili Bata i Dvornik......u fantasticnom filmu Most....

  • Mili

    19. septembar 2020 | 20:05

    E svašta rušiti most , pred onakvom silom . Šta ćeš nikad nismo pobedili a da pre tog nismo debelo izdali. Uvek bili na pogrešnoj strani , zato nas sad nema ni šest miliona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA