≫ 

Turista iz Irske biće kažnjen zbog urezivanja inicijala u Koloseum

Posetilac Koloseuma biće kažnjen zbog oštećivanja tog važnog zdanja kulturne baštine Italije

  • 6
Grčka, Kipar, Italija Koloseum / Foto: Pixabay/Pascal Wiemers

Optužnica zbog vandalizma biće podignuta protiv muškaraca iz Irske, koji je uhvaćen kako urezuje incijale svog imena na zid Koloseuma.

Italijanska policija privela je 32-godišnjeg Irca nakon što je viđen kako oštrim predmetom urezuje svoje ime na gornjem nivou Koloseuma.

Službenici obezbeđenja u arheološkom parku Koloseum primetilo je neimenovanog čoveka kako urezuje svoje ime na zid, te je o tome obavestili policiju, izveštava italijanski list La Repubblica.

Protiv turiste će biti podignuta optužnica za oštećenje imovine od istorijskog i kulturnog značaja, prenose strani mediji.

Još uvek nije poznato koliko će iznositi kazna za ovo delo, ali portali posvećeni turizmu pišu da je svojevremeno jedan ruski turista morao da plati 20.000 evra i dobio je uslovnu kaznu u trajanju od četiri meseca zbog urezivanja džinovskog slova „K“ u zidove Koloseuma.

Slični slučajevi dešavali su se i ranije. 

U martu 2015. godine uhvaćene su i dve Amerikanke kako urezuju svoja imena u Koloseumu. I njih je italijanska policija uhvatila i optužila.

Koloseum, Rim, italija Foto: Pixabay/Severin Herrman

Koloseum je danas jedna od najprepoznatljivih građevina ne samo grada Rima već i čitave Italije, i praktično simbol veličanstvenosti Rimskog carstva.

Korišćen je za gladijatorske borbe, borbe sa životinjama, egzekucije, izvođenje drama, i javne spektakle kao što su simulacije slavnih bitaka i naumahije.

Za zabavu je Koloseum prestao da se koristi u ranom srednjem veku, a kasnije je služio kao objekat za stanovanje, za radionice, monastički redovi su ga koristili za svoje potrebe, a bio je i tvrđava, kamenolom i hrišćanski hram.

Oštećen je baš zbog takvih stvari, mada, ruku na srce, i zbog zemljotresa. Pravo je čudo da i dalje uopšte postoji. Moglo bi se kazati da je u pitanju "živi" spomenik umešnosti starorimskih graditelja.

Video: Koloseum otvoren posle više od tri meseca

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. septembar 2020 | 21:13

    Svaki turista koji se nadje u bilo kojoj zemlji treba da postuje kulturno nasledje jedne drzave jednog naroda,da postuje zakone i obicaje te zemlje,tu su stvari ciste i nemoze biti drugacije

  • Pera

    27. septembar 2020 | 00:11

    Ovaj mora da je iz Srbistana.

  • T za Teslu 🇷🇸

    27. septembar 2020 | 09:48

    To moze biti samo neko iz neke drzave koja nema nikakvo licno istorisko znamenje. Neki bez čojstva i poštenja. Gledali smo recimo onog jednog divljaka koji odkida krst sa stare crkve... kakva rđa od čoeka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA