Srbija nikako da stigne na "zelenu listu": Ni u oktobru nećemo moći da putujemo u zemlje EU?

U Briselu će sutra biti revidirana lista "trećih zemalja" čijim državljanima je dozvoljen ulazak u zemlje članice Evropske unije

  • 8
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Zemlje članice Evropske unije sutra na sastanku u Briselu ponovo razmatraće listu trećih zemlja kojima je na osnovu povoljne epidemiološke situacije dozvoljen prelazak spoljnih granica EU, piše Tanjug.

Revizija liste naći će se na marginama ambasadorskog sastanka, a u diplomatskim izvorima u Briselu kažu da ne očekuju promene dosadašnjeg spiska od 11 zemlja među kojima nije Srbija.

Srbija je sredinom jula, zbog porasta broja obolelih od COVID19, skinuta sa spisak zemlja koje imaju "istu ili sličnu" epidemiološku situaciju kao zemlje EU.

U radnim telima Saveta EU pokrenuta je diskusija o vraćanju Srbije na "zelenu listu" za putovanja u EU zbog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

EU je kao referentnu uzima 16 obolelih na 100.000 stanovnika, iako je u većini zemlja članica trend širenja infekcije kovid 19 u značajnom porastu.

Prema poslednjim podacima, Španija ima 320, Francuska 235, a Holandija i Belgija oko 170 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    29. septembar 2020 | 12:48

    Ma ne u oktobru, nego za 10 godina

  • Bole

    29. septembar 2020 | 12:40

    Ne razumem zasto nes ne skinu sa te crne liste kad je u srbiji trenutno dobra situacija sa ovom virusom?

  • Zemunka

    29. septembar 2020 | 16:25

    Ma kakva korona. Sve to ima politicku pozadinu. A i koji cemo im!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA