≫ 

Katastrofalna turistička sezona u Bosni i Hercegovini, samo je ovaj grad "spasio" sezonu

Neum je ove godine oživeo

  • 2
Bosna, Neum Neum / Foto: Pixabay

Turizam u Hercegovini je zbog korona virusa pretrpeo ogromne gubitke koje je gotovo nemoguće sabrati, jer su od očekivana dva miliona posetilaca ostali bez 70 odsto turista, piše Tanjug.

Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić za portal Klix kaže da su Mostar i Međugorje pretrpeli nesagledive gubitke, dok je situaciju izvukao Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na moru koji i živi od letnjeg turizma.

Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije, procenjuje se da je na području čitavog kantona ostvareno svega oko 30 odsto planiranih poseta.

- Od početka godine je u Mostaru i Međugorju dobro krenulo, a onda je pojavom korona virusa, uvođenjem restriktivnim mera i zatvaranjem granica sve stalo. Nakon relaksacije mera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore, nakon što su odlučili da ga posete zbog komplikacija na granicama i promocije koju smo radili - kaže Krešić.

U Mostaru se očekivalo milion i po turista, ali 70 odsto njih nije moglo doći. To je dovelo do ruba propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u istoriji tog grada.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA