≫ 

Možda jesen u Crnoj Gori nije za kupanje, ali jeste da obiđete jednu od njenih najlepših destinacija

Da li ste ikada posetili Skadarsko jezero?

  • 5
Džip safari Crna Gora Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Uzevši u obzir da smo tokom leta u velikoj meri bili uskraćeni za putovanja van granica naše zemlje, nije neobično što se sada intenzivno razmišlja o jesenjim putovanjima, ali i o skijanju.

Ukoliko ste ljubitelj Crne Gore, a kako vremenske prilike utiču na to,  možda treba razmisliti o ideji da upoznate lepote Skadarskog jezera u nastupajućem periodu.

Najveće jezero na Balkanu

Veći deo teritorije Skadarskog jezera pripada Crnoj Gori, dok je manji delo albanski. Sa površinom od skoro 370 km², ovo jezero se smatra najvećim na Balkanskom poluostrvu. Dužine je 40 kilometara, a najveća širina mu je 14 kilometara.

Prosečna dubina jezera je između 4 i 6 metara, mada je u određenim delovima i znatno veća. 

Zanimljivo je da pruga koja spaja Beograd i Bar prolazi preko jezera, što je naročito atraktivno turistima koji iz Virpazara tokom sezone kreću na izlet brodićem po Skadarskom jezeru.

Turistička ponuda na Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero Skadarsko jezero / pixabay.com

Najpre zbog izuzetnih prirodnih bogatstava kojima obiluje, Skadarsko jezero se smatra vrlo primamljivom turističkom destinacijom. Uz to, ovaj predeo je poznat i po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, a do njega se lako može stići i vodenim i kopnenim putem.

Tek nešto više od 100 kilometara od jezera se nalaze i more i planine, a sam predeo obiluje prirodnim lepotama, ali i odličnom gastronomskom ponudom.

Smeštaj možete pronaći u privatnoj varijanti, u nekom od brojnih sela u okolini samog jezera. Možete biti sigurni da će vas ljubazni domaćini lepo ugostiti i omogućiti vam da uživate u nekom od čuvenih specijaliteta ovog kraja.

Dimljeni krap i ukljeva, koja je autohtona vrsta, kojoj je stanište jedino u Skadarskom jezeru su nešto što neizostavno morate probati. 

Ukoliko ovo jezero posećujete u toku leta, možete uživati na nekoj od brojnih plaža. S jeseni, dostupna vam je šetnja pored jezera i uživanje u nekom od restorana, koji se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze.

A kad se već nađete u tom kraju Crne Gore, ne propustite da posetite i Virpazar, Rijeku Crnojevića i Karuc.

Video: Spektakularan spot koji na najbolji mogući način predstavlja CG kao covid-free destinaciju

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tony

    19. oktobar 2020 | 18:40

    Dosta više sa cg Srbija je zakon!

  • Lejla

    19. oktobar 2020 | 20:43

    U brdima pored mora tu je moja Crna Gora..željom moje srce gori da pjevam o najljepšoj Crnoj Gori...

  • Lejla

    19. oktobar 2020 | 22:46

    Gazi Rvaši...za kraj..oj ha!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA