≫ 

Turistički dragulj bivše SFRJ izabran u top 10 najlepših destinacija na svetu: Panorama kao iz bajke

Idealno za beg iz gradske vreve tokom sva četiri godišnja doba

  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Svako od nas ima listu mesta koja bi želeo da poseti - mesta o kojima smo čitali, mesta koja su oduševila naše prijatelje, mesta o kojima sanjamo… Lonely Planet napravio je listu na kojoj se nalazi 500 najuzbudljivijih, nezaboravnih i zanimljivih mesta na planeti rangiranih po lepoti. Na još užoj top listi 10 “naj od naj” našla se i jedna destinacija iz bivše Jugoslavije - jezero Bled u Sloveniji.

Bledsko jezero nalazi se na severozapadu Slovenije, na nadmorskoj visini od 475 metara, između šumovitih Julijskih Alpa. Deo vode iz jezera rečnim tokom stiže i do Beograda. Iznad jezera je strmo brdo Grad, a na sredini se nalazi ostrvo.

Bled su najpre posećivali vernici koji su dolazili u crkvu na malenom ostrvu, potom su u 19. veku počeli da dolaze turisti, a onda ga je u prošlom veku brendirao predsednik SFRJ Josip Broz Tito koji je provodio odmore u vili na obali.

Uprkos pandemiji korona virusa, interesovanje turista za boravak na Bledskom jezeru ne jenjava. Pored fantastične prirode, tirkizno-smaragdne boje vode, impresivnog ostrva obraslog gustom šumom, Julijskih Alpa prekrivenih snegom koje se naziru u daljini, Bledsko jezero je savršeno za beg iz gradske vreve svih državljana Slovenije, ali i turista koji žele da se opuste i odmore u božanstvenom ambijentu.

Za šetnju oko jezera potrebno je oko dva sata laganog hoda. Prvo što ćete zapaziti jesu nemi labudovi, endemska vrsta koja potiče baš odatle, kao i patkice koje ih prate u stopu. U jezeru živi 19 vrsta ribe.

Na jezeru Bled postoje tereni za golf i tenis, a ako volite da pecate neće vam biti zabranjeno da zabacite udicu i uživate u ribolovu. Kad dođete na Bled, nemojte propustiti da se provozate fijakerom oko jezera ili da se provozate popularnim pletnom, drvenim čamcem koje ima platneni krov i štiti putnike od sunca.

Iako je idealno otići na Bledsko jezero tokom leta, nećete pogrešiti ni ako odete u zimskom periodu, jer u blizini možete da skijate. Za manje od sat vremena udaljenosti od Bleda nalaze se Vogel, Kobla i Krvavec, raj za skijaše i snoubordere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бгд

    21. oktobar 2020 | 22:08

    Између Бледа и Охрида увек бирам ово друго.Један је Охрид💓

  • Goran

    22. oktobar 2020 | 10:22

    Tako je. Jedan je Ohrid ali jedan je i Bled. Bio sam na oba jezera i Bled je neuporedivo lepši. Apsolutno zaslužuje da bude među prvih 10 najlepših destinacija u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA