≫ 

Naučnici sa Harvarda kažu da je letenje avionom bezbednije od odlaska u prodavnicu

Avio-kompanije od proleća koriste "slojeviti pristup" kako bi smanjile rizike od prenosa novog korona virusa

  • 2
Putnik, maska, avion, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Letenje avionom je sigurnije od svakodnevnih aktivnosti kao što je kupovina namirnica ili konzumiranje hrane van kuće kada je reč o zarazi korona virusom, navodi se u novom izveštaju naučnika sa Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard.

Izveštaj je deo Vazduhoplovne inicijative za javno zdravlje (APHI), koja proučava „trenutnu praksu letenja, vazduhoplovstva, kao i aerodroma i njihov uticaj na javno zdravlje tokom pandemije Covid-19".

Prva faza, izveštaj koji je upravo objavljen, fokusira se na segment letenja - kretanje putnika od gejta do gejta, koji započinje od trenutka kada putnici prođu kroz gejt i uđu u avion, pa do izlaska i dolaska na odredište. Ne uključuje putovanje do aerodroma ili vreme koje putnici provode unutar aerodroma.

Izveštaj je otkrio da su avio-kompanije od proleća koristile „slojeviti pristup“ kako bi smanjile rizike od prenosa korona virusa na letovima.

Slojevi uključuju „visoko efikasne ventilacione sisteme“ instalirane u avionima, poznate kao visokoefikasni HEPA filteri za pročišćavanje vazduh; nošenje maski za lice; nove metode dezinfekcije, posebno za površine koje se često dodiruju; zdravstveni pregled; bolja edukacija i širenje svesti o tome kako ublažiti rizike i identifikovati simptome.

Avion, dezinfekcija, koronavirus Dezinfekcija aviona / Foto: Tanjug/AP

Od uvođenja ovih novih postupaka, „do danas je bilo malo dokaza o prenošenju bolesti Covid-19 u avionu“. U izveštaju se dodaje:

- Ovaj slojeviti pristup smanjuje rizik od prenosa SARS-CoV-2 u avionu u toj meri da je puovanje avionom manje rizično od uobičajenih rutinskih aktivnosti tokom pandemije, kao što je kupovina namirnica ili konzumiranje hrane u nekom restoranu.

Putnik, maska, avion, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prethodni slučajevi prenosa novog virusa u avionu dogodili su se pre uvođenja strogih politika maski za lice, navodi se u izveštaju.

Međutim, autori izveštaja sugerišu da „sve dok vakcinacija ne bude široko rasprostranjena, rizik od infekcije ostaje u svim sferama javnog života“, a oni koji pripadaju visokorizičnim grupama treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre putovanja i drugih javnih aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2020 | 20:30

    Hvala lepo. Ali verujem više GOSPODU BOGU.

  • Чоп

    29. oktobar 2020 | 19:46

    Покуцала фрка и на небески саобраћај☺️, није ми вас жао-такса ова, такса она и безброј других малтретирања...нисте Богом дани иако сте најбржи

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA