Ovako će izgledati prvi crnogorski akvarijum u Boki Kotorskoj

Instalirana akvarijumska oprema

  • 1
Akvarijum Boka Kotorska foto: Bokanews.me

Nakon više meseci čekanja uzrokovanog pandemijom korona virusa, predstavnici italijanske kompanije „Panaque srl“ uspeli su da instaliraju kompletnu akvarijumsku opremu prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori „Boka Akvarijum“ i da je puste u rad.

To je sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, saopštio dr Mirko Đurović, direktor Boka Akvarijuma.

- U toku je testna faza provere svih cevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima, kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri. Ova faza podrazumeva i najbitiniji segment pre naseljavanja Boka Akvarijuma. Stoga će i testiranje trajati 10 do 15 dana kako bi sa sigurnošću mogli da počnemo naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva - kazao je dr Đurović za Boka News.

Akvarijum Boka Kotorska foto: Bokanews.me

Do sada je na Boka Akvarijumu završeno 95% ugovorenih radova. Nakon komisijske predaje sistema Institutu za biologiju mora UCG slede završni radovi na unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta Instituta, u susret prvim posetiocima.

Tehnička podrška kompanije „Panaque srl“ će biti na raspolaganju kako tokom perioda naseljavanja, tako i tokom samog otvaranja akvarijuma za javnost.

- Otvaranje za javnost će pre svega zavisiti od epidemiološke situacije jer nam ona, za sada, diktira sve planove vezane za otvaranje. Želimo da budemo 100% sigurni da će budući posetioci u potpunosti moći da uživaju u prikazanom biodiverzitetu Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva. Danas, osnovni preduslov za to je da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Svakako, mi ćemo raditi na stalnom unapređenju postavke jer za postavljanjanje svih organizama u sve bazene potrebno je strpljenje i malo duži vremenski period - kazao je dr Đurović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    11. novembar 2020 | 20:17

    U svetu zatvaraju akvarijume..a oni ribe zatvaraju po bazenima..strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA