≫ 

Bliski Istok sigurno ne možete da povežete sa zimovanjem: 3 ski-centra koja će vam otvoriti vidike

Ako ste ljubitelj zimskih sportova, ovde ćete naći neke od najatraktivnijih skijališta

  • 1
Iran skijanje Tochal Alborz / foto: printscreen/youtube/Mr Abe

Planinski vrhovi Irana mnogima nisu baš naročito poznati. A u toj bliskoistočnoj zemlji ih ima više od 100, koji su čak viši od par hiljada metara. I to nije sve! U Iranu postoji čak 19 fenomenalno uređenih ski centara. 

Planinski venac Alborz

Iran skijanje Alborz Alborz / foto: printscreen/youtube/Persian_boy

U severnom delu zemlje se nalazi planinski venac Alborz. Najviši vrh Irana se nalazi upravo na ovoj planini i to na nadmorskoj visini od 5.610 metara. Vrh Damavand je ujednu i najviši vulkan na području cele Azije.

U samom srcu ove planine se nalaze tri najpoznatija skijališta u Iranu i od glavnog grada su udaljena tek oko 100 kilometara.

Uz njih, posebno je atraktivan i ski centar Tochal i to najpre zbog lokacije, budući da je smešten nadomak Teherana.

Najpre zbog klimatskih uslova, odnosno prisustva suvog pustinjskog vazduha, iranska skijališta su naročito atraktivna. Kako je reč o prilično visokim planinama, to i sezona na njima traje znatno duže nego u drugim skijalištima i to obično u periodu od novembra pa do kraja aprila. Osim suvog snega idelanog za zimske sportove, ski centri u Iranu su poznati i po odličnoj uređenosti.

Ski centar Tochal

Iran skijanje Tochal Alborz / foto: printscreen/youtube/Mr Abe

Stanovnici glavnog grada Irana rado posećuju Tochal, primarno zato što se nalazi nadomak prestonice.

S obzirom na to da se staze nalaze na nadmorskoj vizini između 1.900 i 3.850 metara, to ovaj ski centar slovi za najviši u celoj zemlji.

U ovom ski centru je posebno atraktivna vožnja gondolom dugom oko 7 kilometara. Postoje i 3 žičare, kao i mogućnost iznajmljivanja ski opreme. Tu se nalazi još i hotel, prodavnice i različiti ugostiteljski objekti.

Ski centar Dizin

Iran skijanje Dizin Alborz / foto: printscreen/youtube/Ski of Persia

Jedan od najviših ski centara u celom svetu se nalazi upravo u Iranu. Prosečna nadmorska visina staza u Dizinu se kreće između 2.700 i 3.600 metara.

Kao i u ostalim iranskim ski centrima, tako je i ovde sneg odličnog kvaliteta, a sam centar je i više nego fenomenalno uređen. Od ukupno 23 ski staze, koliko ih broji Dizin, njih 3 su čak crne, dok je 5 zelenih staza. Tu je i 7 plavih staza, a za samo jednu više je i crvenih.

Ski centar poseduje i 3 gondole, kao i 9 ski liftova.

Ovde najpre vole da borave avanturisti, budući da je dostupan značajan broj neuređenih staza.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA