≫ 

Avio-kompanije traže zamenu karantina: "Ne možemo da čekamo vakcinaciju, na velikom smo gubitku"

Apel direktora velikih avio-kompanija

  • 1
EasyJet avion kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Direktori avio-kompanija Delta Airlines, British Airways i EasyJet traže zamenu za karantin, koji putnici moraju da poštuju po dolasku u brojne zemlje zbog pandemije korona virusa. Oni predlažu da umesto karantina svaki putnik bude testiran na kovid 19 pre nego što se ukrca u avion, piše Financial Times.

Samo na taj način moguće je povećati putnički promet u ovoj korona krizi, u kojoj će, prema predviđanjima Međunarodnog udruženja vazduhoplovnog saobraćaja, gubici avio-prevoznika iznositi 80 milijardi dolara.

- Testiranje će biti presudno za otvaranje međunarodnih avionskih putovanja - kaže izvršni direktor Delta Airlinesa za Veliku Britaniju Ed Bastian.

On napominje da će proći neko vreme pre nego što se uvede vakcina protiv kovida 19 i reši ogroman logistički problem imunizacije velikog dela svetske populacije.

Izvršni direktor EasyJeta Johan Lundgren kaže da ima razloga za optimizam u pogledu razvoja vakcine protiv kovida 19, ali podseća da niko ne zna koliko će dugo pandemija trajati i kad će započeti masovna imunizacija stanovništva.

- Vakcine su sjajna vest i mi smo uzbuđeni zbog toga, ali još nije jasno kada će se koristiti i u kojoj meri, i kako će to uticati na avionski saobraćaj - kaže izvršni direktor British Airwaysa Sen Dojl. - Očigledno je da nam je neophodno rešenje u kratkom roku kako bismo ponovno podstakli rast putovanja avionom.

Izvršni direktor Airbusa procenjuje da će vakcine protiv korone postati široko dostupne "verovatno tek u drugoj polovini sledeće godine".

- Ne možemo da čekamo vakcine, moramo da sprovedemo opsežna testiranja koja bi barem delimično omogućila obnavljanje putničkog avio-saobraćaja – poručuje direktor Airbusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    23. novembar 2020 | 13:07

    I vi malo da se prizemljite dosta je bilo zagađivanje ,a vama para nikad dosta, čovek je sebi najveći neprijatelj..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA