Ovo su jedine dve zemlje u inostranstvu u koje Srbi mogu ići na zimovanje

U koje zemlje trenutno (ne)možemo na zimovanje?

  • 0
Bansko, skijanje, bugarska Foto: Pixabay.com

Skijanje je ove sezone, čini se za sada jedino moguće na par destinacija. S obzirom na to da se epidemiološka situacija i u našoj zemlji, ali i u mnogim drugim evropskim zemljama pogoršava, to utiče i na mogućnost putovanja.

Trenutno je jedino izvesno da nam Bugarska ostaje kao destinacija za zimski odmor. Ali kako se situacija menja iz minuta u minut, može se desiti da i ta zemlja uvede zabranu ulaska našim državljanima. Za sada je moguće ući u Bugarsku uz validan negativan PCR test.

Srbi takođe, i dalje mogu slobodno ići u Bosnu i Hercegovinu, te zimovati na Jahorini.

Logično je da se postavlja pitanje da li će naše turističke agencije, koje nude zimske aranžmane, uspeti da opstanu, ako budu u ponudi bila samo bugarska skijališta?

Odgovor na to pitanje još uvek niko ne zna, ali se zna da je našim državljanima zabranjen ulazak u mnoge zemlje, poznate po odličnim ski centrima.

Ostaje nam da vidimo da li će zimska sezona ličiti na letnju ili će biti bolja od nje.

skijanje, dnevna soba Foto: Screenshot/YouTube

U koje zemlje trenutno (ne)možemo na zimovanje?

Ne čudi što je Srbija stavljena na takozvanu Crvenu listu u Sloveniji, na kojoj se nalaze zemlje sa visokim rizikom. Ipak, na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Slovenije je navedeno:

Osoba koja dolazi iz zemlje sa crvene liste je u karantinu 10 dana zbog moguće infekcije virusom SARS-Cov-2.

Ali, ako ta ista osoba dostavi negativan PCR test, koji nije stariji od 48h, a izdat je od strane relevantne laboratorije, biće joj omogućen nesmetani ulazak u zemlju.

U Italiji je na snazi vanredna situacija, koja će za sada trajati do 31. januara 2021. godine. Prema Uredbi predsednika Saveta ministara Republike Italije od 3. novembra, koja je još na snazi, Srbija je i dalje na takozvanoj Listi E. A to znači da u zemlju mogu ući državljani Srbije samo u određenim slučajevima, kao što su školovanje, poslovni i zdravstveni razlozi i slično. Ali ne turistički.

Francuska je počev od 30. oktobra, pa do 1. decembra zvanično zatvorena.

Austrija od 19. decembra pooštrava mere povodom ulaska u zemlju, pa će tako svi koji žele da dođu morati da provedu 10 dana u karantinu.

Dakle, u ovom trenutku je jedino izvesno zimovanje u Bugarskoj, čini se.

Imate li vi bolju ideju za zimovanje van granica naše zemlje?

(Aleskandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA