Grčka ostaje zatvorena za Srbe: Nova zabrana ulaska do 14. decembra

Odluka je doneta zbog obuzdavanja širenja pandemije korona virusa

  • 4
grčka zastava Foto: Pixabay

Grčka je zbog pandemije korona virusa produžila zabranu ulaska državljanima trećih zemalja do 14. decembra, prenosi MIA.

Kako se navodi, odluka grčke vlade da se državljanima trećih zemalja, osim država EU i Šengen zone, zabrani ulazak u Grčku kako bi se smanjilo širenje zaraze korona virusom, produžena je do 14. decembra.

U prvom članu piše da se odluka odnosi na kopnene granice Grčke.

Za turiste i strane državljane za koje ne postoji zabrana omogućen je ulaz na grčku teritoriju samo preko Bugarske, odnosno preko grčko-bugarskog prelaza Promahonas-Kulata i to sa negativnim testom na kovid 19 ne stariji od 72 sata.

Ostali granični prelazi, poput Kakavija sa Albanijom, Evzonija sa Severnom Makedonijom i Kipija sa Turskom, ostaju otvoreni samo za određenu kategoriju i to takođe sa negativnim PCR testom.

Zabrana ne važi za grčke državljane, za lica koja imaju dozvolu za boravak u Grčku, za lica koja žive u Grčkoj, za ulaz lica zbog neophodnih profesionalnih ili medicinskih razloga koji imaju posebna dokumenta, kao i za kamione i tranzit bolničkih vozila koji sa teritorije KiM preko Severne Makedonije ulaze u Grčku zbog hospitalizacije pacijenata koji pripadaju diplomatskom, vojnom i administrativnom personalu zemalja članica EU i EULEX na KiM.

Za transport robe otvoreno je sedam graničnih prelaza, četiri sa Bugarskom i po jedan sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom, dok za vozače kamiona ne važi obavezna potvrda negativnog PCR testa, prenosi Tanjug.

U posebnom članu ove odluke se navodi privremena zabrana za ulaz na grčku teritoriju za „sve državljane trećih zemalja iz bilo koje ulazne tačke ili bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući avionska, morska, železnička ili drumska povezivanja zbog preventivnih razloga zaštite javnog zdravlja od dodatnog širenja kovid-19 na grčku teritoriju“.

Od ove zabrane izuzete su državljani zemalja članica EU, šengen zone, kao i državljani Australija, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, UAE i Singapura.

Ova odluka, kako navodi MIA, juče je objavljena u Službenom listu Grčke i stupa na snagu večeras od ponoći, a reč je od odluci koja predstavlja produženje prethodne odluke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin.

    30. novembar 2020 | 10:54

    To su nasa Bracala hahah, mi za Grcku, Rusiju smo jedno veliko govno, a oni za nas su svetinja.

  • Ja

    30. novembar 2020 | 12:02

    Šta ćete nam više otvarati granice svoje? Niste nas pustili na leto, sad niko neće da dolazi. Pustili biste nas samo da platimo račune ko živi tamo. U Grčkoj sam bio jednom i više nikad. Bolje u Rusiju na zimu, nego kod vas na more. Pozdrav svim dobrim ljudima i Putinu 🇷🇸🇷🇺

  • Zico

    30. novembar 2020 | 14:37

    Sta bi smo komentarisali da nam je Turska ili Egipat zabranili , mogu zamislit

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA