≫ 

Potvrda o vakcini kao zamena za PCR test i karantin na putovanjima

Jedna nama bliska zemlja od marta uvodi mogućnost ulaska u zemlju sa potvrdom o vakcinaciji, koja će zameniti PCR test i karantin

  • 26
Sertifikat, vakcina, korona virus, vakcinacija Foto: Shutterstock

Mogućnost da sa potvrdom o vakcini izbegnemo obavezan PCR test ili karantin na putovanjima, mnogima deluje primamljivo.

Naime, Kipar je postao prva država članica Evropske unije (EU) koja je najavila da planira ukidanje zahteva

za ulazak u zemlju poput testiranja i karantina za putnike koji se vakcinišu protiv korona virusa.

Ta mogućnost će biti na snazi od marta, piše schengenvisainfo.com.

Dakle, ako tada bude neko želeo da poseti ovu zemlju, umesto PCR testa i karantina moći će samo da pokaže potvrdu o vakcinaciji.

Kipar Foto: Pixabay/Kipar

Sa druge strane, ono što se manje pominje, a što prenosi portal Traveloffpath jeste da je Svetska zdravstvena organizacija još tokom oktobra meseca ove godine potpisala zvanično sporazum sa Estonijom o poboljšanju međunarodnog sertifikata o vakcinaciji.

Učesnici tog projekta bi trebalo da dobiju digitalni sertifikat, nazvan Pametna žuta kartica (Smart yellow card), u kojoj će se naći predviđeni zdravstveni podaci.

Iako je u pitanju pilot projekat, koji primarno treba da bude korišćen u medicinske svrhe, pretpostavka je da je njegov cilj zapravo pronalaženje najboljeg rešenja za sertifikat, koji bi olakšao putovanja van zemalja i smanjio prenos zaraze.

Čelnici Svetske zdravstvene roganizacije pokušavaju da pronađu način da omoguće putovanja kao i pre pandemije, ali i da istovremeno svedu na najmoguću meru prenos virusa, budući da se smatra da je povećanje broja zaraženih u direktnoj vezi sa otvorenošću granica mnogih zemalja.

Putovanje, avion Pixabay.com

Teoretski, digitalni sertifikat SZO o vakcinaciji je osmišljen da pomogne sigurnijim međunarodnim putovanjima, mada postoje i drugačija tumačenja.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA