≫ 

Svi koji se posle praznika vraćaju u Nemačku moraju imati negativan PCR ili antigenski test

Važi za one koji imaju stalni ili privremeni boravak u Saveznoj Republici Nemačkoj

  • 30
Granica Nemačka i Austrija Foto: Tanjug/AP

Svi građani Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Saveznoj Republici Nemačkoj, a praznike provode u Republici Srbiji, dužni su da pre povratka u Saveznu Republiku Nemačku imaju negativan PCR ili negativan rapid antigen test izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji. U suprotnom, neće moći da uđu u Saveznu Republiku Nemačku.

Ova mera se podjednako odnosi na kopneni i vazdušni saobraćaj, što znači da će na aerodromima prilikom čekiranja putnika i na graničnim prelazima na izlazu iz Srbije biti tražen rezultat sertifikovanog PCR- ili rapid antigen testa koji nisu stariji od 48 sati.

Ova mera odnosi se jedino na građane koji se vraćaju u Saveznu Republiku Nemačku.

I iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije apeluju na građane koji od 31. decembra nameravaju da vazdušnim ili drumskim putem otputuju u Nemačku da se, u skladu sa upravo dobijenim preporukama Ministarstva inostranih poslova Nemačke, testiraju na prisustvo virusa kovida 19 najkasnije 48 sati pre polaska.

Podsetimo, cena PCR testiranja na lični zahtev od 1. januara 2021. godine biće povećana sa dosadašnjih 6.000 dinara na 9.000 dinara.

Član Kriznog štaba Predrag Kon ranije je rekao da je cena PCR testiranja ekonomska stvar, ali da ima i funkciju odvraćanja za one koji se testiraju isključivo zbog putovanja.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od polovine decembra iznosi 18.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    31. decembar 2020 | 13:45

    Zabole me

  • Dragan

    31. decembar 2020 | 14:14

    U Nemackoj niko nista ne prica a nasi kazu da treba test,oni vec znaju.

  • Sasa

    31. decembar 2020 | 17:21

    Nemacka je ozbiljna drzava i nijednu odluku nie donela danas za sutra.Da donese odluku 31dec da se od 01jan.mora imati Ttest moze samo neka neozbiljna drzava a Nemacka to nije.Mislim da je informacija lazna,Emma je u nemackim novinama,a ni na stranicama ambasade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA