Belgija uvodi strožije mere na granicama

Pored PCR testa putnici će morati da prilože i obavezan formular

  • 0
Briž, Belgija Briž, Belgija / pixabay.com

Belgijske vlasti uvode strožije propise za putnike koji ulaze u zemlju iz svih trećih zemalja uključujući i Veliku Britaniju, a odluka je doneta radi zaustvaljanja novog soja virusa, ali i novog talasa panedemije.

Od sada će se svim putnicima koji nemaju glavno prebivalište u Belgiji, a u zemlju stižu avinonima, brodovima, vozovima ili autobusima tražiti tzv. Obrazac za lokaciju putnika.

Osim toga, putnici koji dolaze iz crvene zone i nemaju prebivalište u Belgiji moraju da podnesu na uvid negativni PCR test pre ulaska u zemlju.

Do kraja dana očekuje se da nadležne vlasti daju preporuku i kada je reč o sve učestalijim pozivima na zatvaranje granica zemlje odnosno zabranu svih putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je u Belgiji registrovano najmanje 100 slučajeva infekcije novim i zaraznijim sojem virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji i naglašavaju da bi zvanična zabrana putovanja bila najbolji odgovor na trenutnu situaciju.

Istovremeno, vlasti u zemlji ukazuju na to da je zatvaranje granica ”lakše reći nego učiniti” imajući u vidu centralnu poziciju i tranzitni značaj Belgije, ali i propise EU kojima podleže ovakva nacionalna mera zemalja članica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA